Nu får Luleås hiphopscen en egen film

Han erbjöds jobb på Hollywoodfilmen om N.W.A. – nu gör Olle Sundberg en dokumentär om hiphoppen i Luleå i stället.

9 september 2019 19:48

För fem år sedan fick Olle Sundberg erbjudandet som inte gick att tacka nej till. På filminspelningen av "Flocken" i Harads lärde han känna en amerikansk ljussättare och "grip"-arbetare som tidigare jobbat åt stora Hollywood-produktioner och jobbet som filmarbetaren från Norrbotten lade ner fick dem att agera.

– De tyckte det var imponerande att det gick att göra på en person, att jag kunde göra så många olika grejer. Då ville de att jag skulle följa med på deras nästa grej, berättar Sundberg.

Den då 21-åriga Luleåbon erbjöds en praktikplats på amerikanernas nya filmjobb och eftersom de nyligt avslutat jobbet med "Iron man" förstod Olle Sundberg att det var något stort.

– De sa att de hade en film som det var mycket hysch hysch kring och de ville att jag skulle haka på. Det lät najs och strax efter att vi var färdiga med inspelningen fick jag höra vilken film det var.

Det visade att den aktuella filmen var "Straight Outta Compton", som bland annat producerades av Ice Cube och Dr. Dre och handlade om den legendariska hiphopgruppen N.W.A.:s karriär. Men när pappersarbetet satte stopp för Sundbergs medverkan i Hollywood har han hittat en ny möjlighet att göra film om hiphop.

Efter att ha följt med Luleåmusikerna Cha-Em, Milagro och Vincent för att göra musikvideos upptäckte han en ny värld.

– Då tyckte jag att Shanti (Milagro) var så jävla bra när han visade vad han hade gjort, jag tänkte att kommer bli något av det där och det händer saker. Det är ju bara köra.

Det filmade materialet vid spelningar på Föreningsgatan 7 och Ebeneser, tillsammans med Exiled dance crews tillställningar, blev ett embryo till hans kommande projekt.

– Jag åkte runt och filmade många av eventen och passade på att filma deras snack emellanåt också. Efter ett tag kände jag att jag hade ganska najs material, säger Olle Sundberg.

Läs också:Nu grönskar hiphop på Luleås gator igen

Filmaren klippte ihop en pilot av materialet och fick utvecklingsstöd för att göra en dokumentär om hiphop, breakdance och graffiti i Luleå. I ett tidningsreportage under sommaren beskrevs genrens utbredning i stan och Sundberg håller med om att någonting stort är på väg att hända på hiphopscenen.

– Från småspelningar på Punkhuset har det vuxit till större på Ebeneser och jag ser att publiken växer. Det blir större och mer fart, säger han.

26-åringen har jobbat med ljussättning på "Andra åket" i Björkliden långa stunder och varit långt bort från händelserna i Luleå, vilket försvårat arbetet med dokumentären. Samtidigt ser han att det kommer finnas många möjligheter att dokumentära utvecklingen framöver.

– Säg hiphop i Luleå så tänker folk bara på Zacke eller Movits, många kan inte tänka att det finns något annat. Men det kommer att komma – det är jag säker på.

Olle Sundberg

Ålder: 26 år

Bor: Luleå

Gör: Frilansare inom ljus- och filmkamerateknik.

Aktuell: Med dokumentärfilm om hiphop i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser