Herngren svarar på kritiken och ryktet om "Solsidan"

Felix Herngren återvänder hemåt efter två veckor i fjällen. I Luleå berättar han om kritiken mot norrbottniska stereotyper och tankarna på att spela in "Solsidan" i länet.

14 februari 2019 18:54

Under torsdagen stannar Felix Herngren till i Luleå för ett publikt samtal på Norrbotten Media Week och träffar undertecknad för ett samtal om länet. Efter drygt två veckors inspelningar av en ny säsong "Andra åket" i Björkliden har delar av fyra avsnitt avklarats. SVT beställde snabbt en ny säsong även om mottagandet från publiken varit svalt i förhållande till andra produktioner regissören varit inblandad i.

– Det känns som en vattendelare. En del tycker väldigt mycket om den, andra har inte alls sett den och några tycker inte om den alls.

Som vanligt är hemlighetsmakeriet kring produktionen stort men Herngren vågar avslöja att ett välkänt ansikte gör entré – i rollen som huvudkaraktärerna Madde och Tommys pappa.

– I min värld är han en stor stjärna, en väldigt folkkär norrbottnisk person, säger han.

Mer än så vill regissören inte säga.

Men när kritiken mot tv-serien kommer på tal blir han betydligt mer pratsam. "Andra åket" har, precis som många andra film- och tv-produktioner från länet, väckt ilska för sitt sätt att porträttera norrlänningar – som skoteråkande stereotyper med "fel dialekt".

– Att ha med smarta personer som gör kloka val i en humorserie och sticker ut från mängden och är onormala på något sätt – det blir en väldigt smal och dålig humorserie tror jag, säger han.

Felix Herngren berättar att han framförallt vill ha med personer som har svårt att fatta kloka beslut, i alla hans humorserier.

– Om man bortser helt från moralen i att framställa människor på ett visst sätt tycker jag att det är dumt att göra klichéer av människor, det blir ointressant. Och jag tycker inte vi gjorde det nu heller.

LÄS MER:

Felix Herngren gör humorserie i Norrbotten

"Har vi inte redan sett en serie med pistvakter och kalfjäll?"

Premiären nära – en ny säsong på gång

"Andra åket" kretsar kring livet på ett familjeägt hotell i fiktiva Björkfjället. Felix Herngren pratar om karaktärerna och beskriver bland annat Madde (Sanna Sundqvist) som "känslomässigt energiknippe", Ceasar (William Spetz) som "nidbild av en arbetsskygg ungdom" och Tommy (Mattias Fransson) som en "otypisk gayperson".

– Jag kan inte riktigt se vilken person som skulle vara den klassiska fördomen mot en norrlänning, jag förstår inte det riktigt, säger han.

Herngren är medveten om kritiken och vet att finns de som reagerat på dialekten hos skådespelarna, som i många fall har norrländsk bakgrund.

– Hade jag tvingat alla att prata exakt samma dialekt hade deras improvisationsförmåga sjunkit med 40–50 procent då de måste fokusera mer på dialekten än på vad de säger. Då hade humorn sjunkit minst 30 procent. Då är frågan; ska man göra en roligare serie eller ska den vara korrekt utifrån de som vet hur man låter i Björkliden?

Felix Herngren är även delägare i produktionsbolaget FLX, som ligger bakom Netflix första svenska originalserie "Störst av allt", och han säger att han tänker över besluten kring regi och skådespelande noggrant.

– Om man frågar varför inte alla pratar samma dialekt tänker man inte längre än näsan måste jag säga. Är man irriterad på det får man vara det, säger han.

Blir du irriterad över debatten?

– Det var någon som jobbar på tv som kom med en första irriterad artikel, det är förvånande att en person med insikt i branschen inte förstår bättre tycker jag. Alla är fria att tycka vad de vill, jag har varit med om folk i Saltsjöbaden som inte tycker vi är genuina Satsjöbaden-människor (i serien "Solsidan"). Vi talar inte med den tonaliteten som man gör i riktiga "Saltis", det skiter jag i.

– Jag blir inte så irriterad men när folk som är insatta i filmbranschen kritiserar den typen av grejer ... då blir jag lite irriterad, ja.

Efter att ha avslutat sin del i inspelningen av "Andra åket" väntar en tid med en ny säsong av "Solsidan", som har premiär i höst. Efter att i omgångar ha vistats i Norrbotten har rykten om att förlägga delar av "Solsidan" i länet tagit fart, men regissören skrattar åt påståendet.

– Då och då dyker upp det saker i manus där vi reser utanför Saltsjöbaden, då har det förekommit diskussioner om skidsemester – men inget har blivit verklighet ännu. Det skulle komma något avsnitt eller till och med en långfilm som handlar om det. Men vi har inga planer på det nu.

Om det sker borde det vara nära till hands för dig att komma hit igen?

– Ja, verkligen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser