S formar ett nytt lag och analyserar valresultatet

Ida Karkiainen blir en av dem som ska analysera det socialdemokratiska valresultatet.

Nu är det klart vad Ida Karkiainen, Fredrik Lundh Sammeli, Linus Sköld och Zara Leghissa ska ägna sig åt de närmaste åren.

Nu är det klart vad Ida Karkiainen, Fredrik Lundh Sammeli, Linus Sköld och Zara Leghissa ska ägna sig åt de närmaste åren.

Foto: Nellie Andersson, Ulrika Vallgårda, Nathalie Beser och Linus Nilsson

Ledarbloggen2022-10-03 10:11

I förra veckan blev det klart hur Socialdemokraterna kommer att formera sitt lag i riksdagen. Bland annat kommer två av Norrbottens S-riksdagsledamöter att fungera som gruppledare och talespersoner i två av riksdagens utskott. 

Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, kliver in i rollen som S-gruppledare i riksdagens socialutskott och avgående civiliministern Ida Karkiainen, Haparanda, får samma roll i konstitutionsutskottet. Linus Sköld, Älvsbyn, fortsätter i utbildningsutskottet. Nya S-riksdagsledamoten Zara Leghissa, Boden, tar plats i socialförsäkringsutskottet.

Under fredagen beslutade även socialdemokratiska partistyrelsen att tillsätta en valanalysgrupp. Den kommer att ledas av en norrbottning och en skåning, en yngre och äldre socialdemokrat: Ida Karkiainen, 34 och malmöiten Leif Jakobsson, 67.

"Socialdemokraterna gör en stark valrörelse där vi gick framåt nationellt och runt om i landet. Samtidigt behöver nu se hur vi ytterligare kan stärka förtroendet för socialdemokratin hos människor runt om i landet, särskilt bland de grupper vi tappat förtroende hos. Jag ser fram emot att arbeta i valanalysgruppen och titta på både vad vi gjorde bra och vad vi kunnat göra bättre", säger Karkiainen

Tveklöst finns det en del att fundera över inför framtiden. Som jag påpekade i en ledare 13 september var valet ömsom vin, ömsom vatten i Norrbotten. Så ser det också ut i riket i sin helhet. 

Mycket starka lokala valresultat blandas med några rejäla misslyckanden för socialdemokratin. Därför behövs en utvärdering av såväl politik som organisation och ledarskap på sina håll.

Men det finns samtidigt ingen anledning att ägna sig åt självspäkning och självplågeri i den socialdemokratiska eftervalsdebatten. 30,3 procent är och förblir ett mycket starkt valresultat.

I en ledare 22 september påminde jag om att det är ett resultat som gör de svenska Socialdemokraterna till det största partiet av alla kategorier i norra Europa.

De regeringsbärande syskonpartierna i Danmark (25,9 procent av rösterna i senaste valet), Norge (26,3 procent), Finland (17,7 procent) och Tyskland (25,7 procent) är inte ens nära socialdemokratins valresultat i Sverige 2022 eller för delen 2018.

Vidare är det värt att notera att Socialdemokraterna fortsätter att vara det stora löntagarpartiet i svensk politik.

Socialdemokraterna är klart störst bland LO-medlemmarna, enligt siffror från SVT:s vallokalsundersökning. Partiet kammar hem 42,4 procent av rösterna hos de som är medlemmar i något LO-förbund, samtidigt som närmaste konkurrenten Sverigedemokraterna får 27,2 procent i mätningen, skriver tidningen Arbetet.

Socialdemokraterna är även störst bland TCO-medlemmarna (34,5 procent) och Saco-medlemmarna (31,9 procent).

Till detta ska läggas att Socialdemokraterna har störst förtroende i många av de frågor som är viktiga för väljarna.

Enligt Valu anser flest väljare att partiet har bäst politik för sjukvården, skolan, landets ekonomi, jämställdheten och pensionerna.

Det är inget dåligt utgångsläge inför framtiden. Självfallet finns saker och ting som går att göra bättre och politikområden som behöver utvecklas. Men socialdemokratin har verkligen inga skäl att klä sig i säck och aska eller sätta sitt ljus under skäppan. 

Partiet har alltjämt ett starkt folkligt förtroende och alla förutsättningar att växa ytterligare med Magdalena Andersson som en högkompetent oppositionsledare i riksdagen.

Det finns andra partier som har betydligt större anledning att begrunda sina valresultat och tappade riksdagsmandat.