Socialdemokraterna gjorde ett bra val och ökade med två procentenheter. Faktum är att valresultatet på 30,3 procent gör de svenska Socialdemokraterna till det största partiet av alla kategorier i norra Europa.
De regeringsbärande syskonpartierna i Danmark (25,9 procent av rösterna i senaste valet), Norge (26,3 procent), Finland (17,7 procent) och Tyskland (25,7 procent) är inte ens nära socialdemokratins valresultat i Sverige 2022 eller för delen 2018.
Vissa socialdemokratiska kommentatorer väljer ändå att rikta stark kritik mot partiets valrörelse.
På Aftonbladets ledarsida heter det att det var "ordfluff, Magda-kult och avsaknad av konkreta vallöften".
Verkligen? Bara ordfluff? Har de högt värderade kollegorna på Aftonbladets ledarredaktion sovit sig igenom valåret 2022?
Den här ledarsidan har i alla fall uppfattat ett stort antal konkreta utfästelser från Socialdemokraterna. Några exempel:
o Redan 1 maj kom beskedet att S vill permanenta förbättringarna i A-kassan som genomfördes under pandemin.
o 15 augusti presenterade partiet ett stort integrationspaket med bland annat skol-, bostads- och fritidspolitiska insatser.
o 16 augusti gick socialminister Lena Hallengren (S) ut med tio förslag för att stoppa privatiseringarna och marknadskaoset i vård, skolor och omsorg
o 17 augusti utlovades ett högkostnadsskydd mot de höga elpriserna för svenska hushåll och företag.
o 22 augusti offentliggjorde partiet hela sitt valmanifest med allt vad det vill inom klimat-, välfärds-, jobb- och kriminalpolitiken.
o 24 augusti handlade det om partiets politik för äldreomsorgen och ett trygghetspaket för alla åldringar.
o 1 september meddelade S att det vill införa ett mål om att det ska finnas en barnmorska per födande i de regioner där partiet styr.
o Samma dag markerade kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) att hon och partiet vill grundlagsskydda public service.
o Vid en presskonferens i Luleå 5 september förklarade partiet att det vill ha en återreglering av bilbesiktningen.
På område efter område har partiet tydliggjort vad det vill och kräver. På partiets hemsida summeras sammanlagt omkring 30 valutspel.
Man kan tycka vad man vill om dessa förslag. Men de finns där. Skarpa och konkreta. Därför är det en grov förenkling att partiet bara ägnat sig åt "ordfluff och Magda-kult".
Det är naturligt att det blir en eftervalsdebatt i ett parti. I vissa kommuner – bland annat i Jokkmokk, Övertorneå och Gällivare i Norrbotten – har det socialdemokratiska partiet också gjort svaga val. Därför behövs ordentlig självrannsakan på sina håll. Organisation, politik och ledarskap behöver utvärderas.
Men det finns ingen anledning för självspäkning och självplågeri. I det stora hela har partiet ändå gjort ett starkt val. Nästan två miljoner svenskar röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2022. Det är inte kattskit precis.
Dessutom ser det ut att kunna bli maktskiften i flera tidigare moderatledda kommuner och regioner. I exempelvis Stockholms stad, Region Stockholm, Göteborgs kommun och Region Västra Götaland ökar Socialdemokraterna rejält.
Visserligen återstår det många förhandlingar innan vi vet hur de lokala och regionala styren kommer att se ut. Men bilden är ändå klar. Socialdemokraterna har flyttat fram positionerna i flera stora kommuner och regioner.
Vidare är det värt att notera att Socialdemokraterna fortsätter att vara det stora löntagarpartiet i svensk politik.
Socialdemokraterna är klart störst bland LO-medlemmarna, enligt siffror från SVT:s vallokalsundersökning. Partiet kammar hem 42,4 procent av rösterna hos de som är medlemmar i något LO-förbund, samtidigt som närmaste konkurrenten Sverigedemokraterna får 27,2 procent i mätningen, skriver tidningen Arbetet.
Socialdemokraterna är även största bland TCO-medlemmarna (34,5 procent) och Saco-medlemmarna (31,9 procent).
Till detta ska läggas att Socialdemokraterna har störst förtroende i många av de frågor som är viktiga för väljarna.
Enligt Valu anser flest väljare att partiet har bäst politik för sjukvården, skolan, landets ekonomi, jämställdheten och pensionerna.
Det är inget dåligt utgångsläge inför framtiden.
Socialdemokratin har verkligen inga skäl att klä sig i säck och aska eller sätta sitt ljus under skäppan. Partiet har alltjämt ett starkt folkligt förtroende och alla förutsättningar att växa ytterligare med Magdalena Andersson som oppositionsledare i riksdagen.
Det finns andra partier som har betydligt större anledning att begrunda sina valresultat och tappade mandat.