Ömsom vin, ömsom vatten

De lokala bak(S)lagen behöver analyseras.

Niclas Hökfors, Överkalix, Nina Waara, Haparanda, Claes Nordmark, Boden, Kata Nilsson, Piteå, Mats Taaveniku, Kiruna, och Susanne Andersson, Kalix, är sex socialdemokrater som är glada efter söndagens kommunval.

Niclas Hökfors, Överkalix, Nina Waara, Haparanda, Claes Nordmark, Boden, Kata Nilsson, Piteå, Mats Taaveniku, Kiruna, och Susanne Andersson, Kalix, är sex socialdemokrater som är glada efter söndagens kommunval.

Foto: Maria Engström-Andersson/Nellie Andersson/Petra Älvstrand/Jenny Lindhammar/Ulrika Huhtaniska/Lotta Nilsson

Krönika2022-09-13 11:59
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är ömsom vin, ömsom vatten, för Socialdemokraterna i kommunvalen i Norrbotten.

Arjeplog: Kommunalrådet Isak Utsi (S) försvarar ställningarna och partiet får ett valresultat på goda 40 procent i den lilla inlandskommunen.

"Jag hoppas att vi kan fortsätta arbeta i en samförståndsanda i Arjeplogspolitiken", säger Utsi i en intervju i Piteå-Tidningen.

Arvidsjaur: Socialdemokraterna ökar med fem procentenheter och blir största parti i Arvidsjaur med 41,3 procent, enligt det preliminära resultatet. 

Uppenbarligen har nya S-kommunalrådet Lars Forsgren gått hem i stugorna och lockat många nya väljare. 

Boden: Socialdemokraterna gör ett fantastiskt val. Partiet växer med hela 14 procentenheter och samlar 48,4 procent av bodensarna.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) och hans partikollegor har anledning att sträcka på sig efter väl förrättat värv.

Gällivare: Kommunvalet är en rejäl motgång för S. Moderaterna ökar kraftigt och blir största parti i kommunfullmäktige. Samtidigt backar S från 34 procent 2018 till 27 procent i söndagens val.

Tillsammans med V och MP kan S dock fortsätta att bilda en fortsatt rödgrön majoritet även kommande år, om partierna så vill. 

Haparanda: S – som förlorade makten i gränsstaden 2018 – har vänt trenden, ökar med fem procentenheter och får nästan 39 procent av rösterna.

”Vi ska göra vårt bästa för att skapa ett stabilt styre i kommunen”, säger kommunalrådskandidaten Nina Waara (S) till NSD

Ett tips från läktaren: Varför inte skapa en denna stabilitet genom ett samarbete med Centerpartiet? Det borde finnas förutsättningar för samverkan mellan Waara och Sven Tornberg (C) – två pragmatiska och seriösa lokalpolitiker.

Jokkmokk: Socialdemokraterna backar kraftigt och kommer att förlora ordförandeklubban i kommunstyrelsen.

Istället kan Jokkmokk komma att styras av en ny konstellation med det lokala partiet Framtid i Jokkmokk, Miljöpartiet, Moderaterna och Samernas väl.

Det ska bli intressant att se denna brokiga församling försöka samlas kring en gemensam politik för jobb, välfärd och utveckling. Det har varit lätt att odla missnöje med de styrande. Men det är något helt annat att forma en egen fungerande politik.

Kalix: S ökar och får stöd av nästan 43 procent av kommunmedborgarna.

"Jag är glad och stolt över valresultatet. Det visar att många tycker att vi har gjort ett bra jobb under de fyra år som varit" säger kommunalrådet Susanne Andersson (S) till NSD.

Kiruna: S noterar sin största framgång sedan början av 1990-talet och backas upp av 41 procent av kirunaborna. Samtidigt minskar det styrande Centerpartiet från 33 procent 2018 till mindre än 10 procent i årets val. 

Det betyder att det blir respass för Gunnar Selberg (C) från stadshuset och att Mats Taaveniku (S) med all sannolikhet blir nytt kommunalråd.

Förhoppningsvis blir det ett skifte som leder till mer ordning och reda i Kirunapolitiken. Personal- och chefsflykten från stadshuset under Selbergs styre har inneburit att kommunen tappat både kompetens och tempo i allt lokalt utvecklingsarbete.

Luleå: Kommunalrådet Carina Sammeli och S gör ett val på ungefär samma nivå som 2018, runt 38 procent.

Nu väntar en diskussion om tänkbara samarbetspartners. Ett samarbete med M som under Niklas Nordströms tid som S-kommunalråd? Eller ett rödgrönt styre med S, V och MP som i Gällivare och Kalix? Eller något annat?

Pajala: Kommunalrådet Ulrika Hammarström (S) leder sedan 2018 en lokal koalition med det egna partiet, KD och Sjukvårdspartiet. Mycket talar för att hon kommer att vara kommunalråd även i fortsättningen. Men det behövs troligen ännu bredare samarbeten för att trygga fortsatt S-styre.

Varför inte med det lokala partiet Framtid S? Det är ett parti som består av tidigare socialdemokrater och borde ligga Hammarström ideologiskt närmare än KD. 

Piteå: Förnyelsen med Patric Lundström och Kata Nilsson som nya socialdemokratiska kommunalrådskandidater tycks ha lönat sig.

Partiet ökar med nästan fem procentenheter till 42,4 procent. 

Älvsbyn: Moderaterna, med nya frontfiguren Stefan Lindbäck, gör ett kanonval och är numera näst största parti i kommunfullmäktige. Styrande S backar något till 38 procent.

Hur detta kommer att påverka kommunstyret är alltjämt oklart. Det lär bli många samtal och förhandlingar om tänkbara lokala samarbeten.

Överkalix: Socialdemokratin i Överkalix är still-going-strong.

Valresultatet 51,5 procent talar för sig själv. Väljarna gillar kommunalrådet Niclas Hökfors och det lokala S-styret.

Övertorneå: Ett splittrat S gör ett uselt val och landar på historiskt låga 20 procent. Många gamla S-väljare har istället gått till den nya lokala uppstickaren Framtid S i Övertorneå.

Konsekvensen: Tomas Mörtberg (C) kommer att leda kommunstyrelsen även kommande mandatperiod.

Slutsatsen är klar: Norrbotten är och förblir ett starkt S-fäste. Men det är inte en dans på rosor överallt.

De stora lokala bak(S)slagen på sina håll bör analyseras noga och leda till viss självrannsakan.