Europas socialdemokrater samlas i Berlin

PES samlar sammanlagt 57 socialdemokratiska och progressiva partier från alla delar av Europa.

PES samlar sammanlagt 57 socialdemokratiska och progressiva partier från alla delar av Europa. På bilden syns främst nederländske EU-kommissionären Frans Timmermans och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.

PES samlar sammanlagt 57 socialdemokratiska och progressiva partier från alla delar av Europa. På bilden syns främst nederländske EU-kommissionären Frans Timmermans och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.

Foto: PES

Ledarbloggen2022-10-14 08:34

I onsdags fick jag ett snack med avgående utrikesministern Ann Linde, som under fredag och lördag deltar vid PES, den europeiska socialdemokratins samarbetsorganisation, som kongressar i Berlin under fredag och lördag. Ungefär 1 000 personer finns på plats.

Linde talade engagerat om vikten av att utveckla socialdemokratin som motkraft till de auktoritära strömningarna i den globala politiken och visa att det finns goda demokratiska alternativ till Donald Trump, Vladimir Putin, Viktor Orbán, Xi Jinping och Jair Bolsonaro.

Bland annat kommer den svenska S-ledaren Magdalena Andersson att delta i ett panelsamtal med rubriken ”Leading Europe through change” med de socialdemokratiska premiärministrarna från Spanien, Portugal och Malta.

Under fredagskvällen kommer även, som Ledarbloggen tidigare berättat, Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven att väljas till ny ordförande i ESP, ett stort och viktigt uppdrag. PES samlar sammanlagt 57 socialdemokratiska och progressiva partier från alla delar av Europa och utgör den näst största partigruppen i Europaparlamentet.

I ett pressmeddelande konstaterar Löfven att han tillträder i en mycket orolig tid.

"Det mycket allvarliga säkerhetsläget, klimathotet, de växande klyftorna och hotet mot demokrati är några av de stora utmaningar vi gemensamt står inför. I tider av dessa har Europas socialdemokrater en avgörande roll. Jag kommer ta mig an uppdraget som ordförande för PES med övertygelsen om Europas betydelse för den globala freden och säkerheten och för att se till att alla människor ska kunna möta en ljusare framtid", säger Stefan Löfven.