De svenska Socialdemokraterna har nominerat tidigare statsministern Stefan Löfven till ny ordförande för det Europeiska socialdemokratiska partiet, PES, som samlar 57 socialdemokratiska och progressiva partier från alla delar av Europa. PES företräds i Europaparlamentet av S&D-gruppen, Socialists and Democrats, som har 145 av parlamentets totalt 705 mandat.
Mycket talar även för att Löfven blir vald när PES samlas till kongress i Berlin 14-15 oktober. Han är den enda nominerade kandidaten till ordförandeposten och förefaller att ha ett mycket starkt stöd bland (S)ysterpartierna i Europa.
Det är inte överraskande. Under åren som statsminister var Stefan Löfven en viktig och respekterad röst på EU:s toppmöten. I Expressen 2018 pekade Frankrikes tidigare president François Hollande på Löfvens betydelse på rådsmötena.
”Stefan är en ärlig och seriös man. Eftertänksam. Han var alltid den som fick folk att enas med varandra i EU-rådet. Med sin fackliga erfarenhet visste han att man måste kompromissa”, sa Hollande.
Det är egenskaper som kommer väl till pass när det gäller att samla 57 nationella partier under samma ESP-paraply och för en gemensam inriktning i Europapolitiken.
Det är dessutom en plattform som ger Löfven möjligheter att fortsätta driva på för sitt projekt, Global Deal, som han lanserade som Sveriges statsminister 2015 och som handlar om att skapa respekt för grundläggande fackliga rättigheter i arbetslivet.
Den enkla tanken är att både arbetsgivare och arbetstagare vinner på en värld med säkra och trygga villkor för anställda och där det finns ordnade strukturer för att lösa konflikter mellan fack och företag.
I dagsläget samlar Global Deal närmare 130 partners i form av regeringar, arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, enskilda företag och civilsamhällsorganisationer. Och fler är på gång. Nyligen blev det klart att även Joe Bidens USA ansluter sig till Global Deal.
Avgående handelsministern Anna Hallberg (S) beskriver det helt riktigt som en "gamechanger" att USA – alltjämt världens största ekonomi – åtar sig att stärka de grundläggande fackliga rättigheterna och att utveckla dialogen mellan arbetsmarknadens parter.
Att förändra villkoren för löntagarna i världen och Europa görs så klart inte i en handvändning. Men det spelar roll när stora länder som USA, Spanien och Argentina eller multinationella företag som Michelin, L´Oréal och Scania sluter upp bakom Löfvens initiativ och lyfter frågor som rör arbetsrätt och arbetsmiljö.
Det är steg som leder åt rätt håll och bidrar till öka pressen på oseriösa och skrupelfria arbetsgivare. Och det är bra att Stefan Löfven, som verkligen brinner för denna globala fackliga kamp, nu kan fortsätta det arbetet i ett nytt europeiskt sammanhang.