Firma Taaveniku & Töyrä tar täten i Kirunapolitiken

Valresultatet 2022 går inte att missförstå. Det blev underkänt för Gunnar Selberg (C).

Mats Taaveniku (S) och Emilia Töyrä (S) är ny ordförande respektive vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna. Socialdemokraterna leder kommunen i samarbete med Vänsterpartiet, Samelistan och Feministiskt Initiativ.

Mats Taaveniku (S) och Emilia Töyrä (S) är ny ordförande respektive vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna. Socialdemokraterna leder kommunen i samarbete med Vänsterpartiet, Samelistan och Feministiskt Initiativ.

Foto: Olov Abrahamsson

Krönika2023-02-02 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

För ett år sedan åkte jag till Kiruna för att träffa Mats Taaveniku, Anders Tano, Waldemar Tapojärvi och andra lokala socialdemokrater. Jag mötte ett gäng som kände tillförsikt inför kommunvalet och såg goda möjligheter att återta makten i gruvstaden.

Känslan visade sig stämma. Kommunvalet 11 september gav ett klart besked. Socialdemokraterna gjorde en stark valrörelse och fick sin största framgång sedan 1991. Det var klackarna i taket på den lokala valvakan.

Partiet backades upp av nästan 41 procent av kirunaborna och bildar sedan 1 januari 2023 nytt kommunstyre tillsammans med Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Samelistan.

Enligt tidigare kommunalrådet Gunnar Selberg (C) kommer den nya ledningen till ett dukat bord. Men det är en verklighetsbeskrivning som nya kommunalrådet Mats Taaveniku (S) inte ger mycket för.

"Det är möjligt att bordet är dukat. Men det finns inget kvar på tallrikarna", säger Taaveniku när jag träffar honom och tidigare riksdagsledamoten Emilia Töyrä (S), ny som både vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Icke minst finns mycket att göra för att vända utvecklingen inom skolan i Kiruna. Neddragningarna av antalet skolassistenter under förra mandatperioden och andra besparingar har slagit hårt mot verksamheten. 

Lärarfacket har pekat på att det skapat allvarliga arbetsmiljöproblem – och under hösten skedde skyddsstopp vid både Nya Raketskolan och skolan i Vittangi. Många lärare har valt att lämna yrket på grund av all turbulens.

"Skolan är högprioriterad för oss. Därför är det välkommet att Skolverket nu utsett Kiruna kommun till en av de huvudmän som ska få extra stöd. Det hjälper oss att definiera problemen för att se vad som behöver göras", säger Emilia Töyrä.

Ett annat bekymmer är de växande kostnaderna för individ- och familjeomsorgen.

"Den tidigare kommunledningen drog ned på det förebyggande arbetet. Nu får vi betala ett pris för nedläggningen av Tiger-projektet (som handlade om att göra tidiga sociala insatser), för att det blivit färre fältassistenter och färre elevassistenter. Det har inneburit att fler individer hamnat snett och behöver ett omhändertagande, vilket slår hårt mot socialförvaltningens budget", säger Taaveniku.

Till detta ska läggas badhusbygget som blivit en kostsam historia och kan bli en gökunge som tränger undan utrymmet för andra kommunala investeringar. Plus ett försämrat ekonomiskt läge med en hög inflation, stigande räntekostnader och urholkade statsbidrag.

"Sveriges kommuner och regioner pekade på att statsbidragen skulle ha behövt höjas med 20 miljarder kronor vid årsskiftet. Men höjningen blev bara 12 miljarder kr. Övriga 8 miljarder blir upp till oss att hantera lokalt och regionalt", säger Töyrä, som upplever att den nya högerregeringen har en mer njugg inställning till kommunsektorn än den tidigare S-regeringen.

Därför är det ingen "walk in the park" som väntar i Kiruna. Den nya kommunledningen kommer att behöva vända på slantarna.

Inriktningen är dock klar för firma Taaveniku & Töyrä. Det handlar om en aktiv jobb- och näringspolitik, satsningar på bostadsbyggande, vård, skolor, omsorg och kultur – klassiska socialdemokratiska hjärtefrågor.

En annan central uppgift blir personalpolitiken. Under den förra mandatperioden började Kiruna kommun förknippas med personal- och chefsflykt. Fack och kommunanställda klagade på toppstyrning och brist på delaktighet. Många tunga tjänstepersoner lämnade.

Den nya kommunledningen vill vända på utvecklingen och göra Kiruna kommun till en mer attraktiv arbetsgivare.

"Vi ska inte bestämma 'von oben'. De som jobbar i verksamheterna är de som bäst vet vad som behöver göras och förändras", säger Töyrä.

"Vi behöver ta fram en helt ny ledarfilosofi för Kiruna kommun", säger Taaveniku.

Sannolikt är det en uppfattning som även ligger i linje med medborgarnas önskemål. 

Valresultatet 2022 går i alla fall inte att missförstå. Centerpartiet, som hade ledartröjan under förra mandatperioden, minskade från 32,9 procent i valet 2018 till 9,7 procent i valet 2022. Det är ett exceptionellt ras och ett totalt underkännande av det tidigare ledarskapet.

Efter fyra stormiga år i stadshuset – en "torktumlare, som Töyrä säger – tycks många kirunabor längta efter en politik som prioriterar ordning, reda och god kvalitet i de kommunala kärnverksamheterna. 

Det känns som att firma Taaveniku & Töyrä har en affärsidé som kan funka.