Badhusbygget i Kiruna riskerar ännu en gång att öka i kostnad. Enligt en ny sammanställning som bostadsbolaget Kirunabostäder, KBAB, har gjort så kan prislappen för badhuset stiga med ytterligare 165 miljoner kronor. Det skulle innebära att badhuset skulle kosta 885 miljoner kronor.
– Det stämmer. Men vi har inte en exakt kalkyl i det här läget. Vi arbetar på att få fram en sådan. Syftet är att vi ska få fram en ny prognos över hela kostnaden här under januari och februari, säger Lennart Andersson, Kiruna kommun, som sitter i styrgruppen för projektet.
Ansvarsfrågorna har diskuterats tidigare mellan de olika aktörerna i projektet. Ingen har velat ta helhetsansvaret.
– Beställarsidans, alltså kommunen, Kirunabostäder och generalkonsultens bedömningar av vad skattebalarna rätteligen ska betala och entreprenörens egna kalkyler har haft en så stor mellanskillnad under hösten så att vi har satt oss ner i dialogmöten. Om vi inte lyckas i argumentationen då är KBAB:s grova bedömning att vi kan hamna där i intervallet 865-885 miljoner kronor, säger Andersson.
Badhusets beräknade kostnader har stigit markant sedan bygget planerades. 550 miljoner kronor skulle det kosta. Efter en tilläggsbudgetering i slutet av 2021 på 170 miljoner kronor så beräknades kostnaden om till 720 miljoner. Det är nuvarande budget.
Vad är det som har gått fel?
– Min uppfattning som enskild tjänsteperson är att vi bygger ett väldigt väl utrustat badhus. Men det är inte hela förklaringen. Stora delar av det här görs på löpande räkning. Det är ju en av anledningarna är att vi har svårt att ha koll på kostnadsutvecklingen.
Varför inte ett fast pris i avtalet?
– Det är ett vägval som gjordes ungefär 2020. Då tyckte man att anbuden på entreprenaden var dyra och bedömde att man skulle kunna pressa kostnaden och gick över till löpande räkning för stora delar. Med facit på hand så har det blivit ännu dyrare.
I maj i fjol presenterades en extern konsultrapport som visade tydliga brister i kommunens process kring badhusfrågan.
– Vi måste välja en mycket enklare entreprenadform. Investeringsprocessen inom Kiruna kommun behöver utvecklas. Sen måste vi bli bättre på projektledning och projektstyrning, säger Andersson.