Det var mycket som gick snett i personalpolitiken under det sjukvårdspartistiska styret i Region Norrbotten 2018-2022.
Samtliga personalorganisationer (såväl Läkarföreningen som sjuksköterskorna i Vårdförbundet och undersköterskorna i Kommunal) rasade och larmade om brist på delaktighet. Att ledningen inte lyssnade på personalen.
Samverkansavtal sas upp och istället för dialog blev det konfrontation mellan personal och arbetsgivare, vilket är mycket allvarligt i ett läge med brist på vårdpersonal och när Region Norrbotten behöver attrahera fler till jobben vid hälsocentraler, sjukhus och tandvårdskliniker. Då är det ingen tillgång i rekryteringsarbetet att regionen förknippas med utbrett personalmissnöje.
Därför behövs verkligen en kursändring i personalpolitiken – och direkt efter maktskiftet 2022 markerade även det nya regionstyret (S, C och V) att det vill vrida personalpolitiken i en annan riktning.
"Medarbetarnas arbetsvillkor och arbetsmiljö är helt avgörande", skrev de tre partierna i sin gemensamma plattform.
Nu ska den politiska avsiktsförklaringen omsättas i praktiken – och Camilla Friberg (S), regionråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvården, är en av dem som går i spetsen för arbetet.
Hon har en bakgrund som är som klippt och skuren för uppgiften. Hon har själv varit fackligt aktiv i Livsmedelsarbetarförbundet och jobbade på LO-distriktet 2012-2015. Dessutom handlade hennes examensarbete om arbetsrätt när hon pluggade rättsvetenskap.
Med andra ord är hon en politiker som bör ha både känsla och förståelse för fackliga krav och synpunkter.
När vi träffas över en kopp kaffe i regionhuset i Luleå kretsar också samtalen kring det.
Friberg betonar dock att hon och övriga regionpolitiker varken kan eller bör gå in och styra löner, arbetsscheman och andra detaljer.
"Det är ett ansvar för arbetsmarknadens parter. Men politiken behöver vara närvarande, lyssnande och tillgänglig för att återuppbygga förtroendet och framtidstron hos medarbetarna i Region Norrbotten", säger hon.
Friberg konstaterar att det är ett arbete som kommer att ta tid.
"Tre veckor före valet 2022 tog den tidigare regionstyrelsen ett beslut om att införa tillitsbaserad styrning och ledning. Men det räcker inte med att en styrelse klubbar ett beslut. Det krävs framför allt ett omfattande arbete ute i verkligheten", säger Friberg.
"Vi kommer dock att ta den tid som krävs eftersom det är viktigt. Bland annat träffar vi de fackliga organisationerna (läkarna, Vårdförbundet och Kommunal) fyra gånger per år. Dessutom har jag och övriga regionråd varit ute mycket i verksamheterna, alltifrån förlossning och röntgen till akut, intensivvård och annat", berättar hon om besöken vid länets sjukhus och hälsocentraler.
Hon pekar på att det även hunnit ske en del konkret för att lyfta personalen.
"Ett exempel är att regionen dubblerat OB-ersättningen för all personal. Det innebär en rejäl löneökning för de som har obekväm arbetstid", säger Friberg.
Vidare har Region Norrbotten 250 fler anställda jämfört med läget för ett år sedan.
Ett annat viktigt besked från Friberg och den nya regionledningen är att Vårdnära service kommer att återinföras.
"Vi hann inte med det under 2023 men vi räknar med att leverera detta vallöfte under 2024", säger hon.
En central fråga för henne och övriga regionpolitiker är dessutom kostnaderna för inhyrd personal. Idag utgör de nästan 18 procent av de totala personalkostnaderna i Region Norrbotten – en utgiftspost som behöver bli mindre.
"Det är en grund för att kunna utveckla arbetsmiljön i regionen. Det blir bättre kontinuitet och verksamhetsutveckling om vi har mer egen personal. Dessutom är det en rättvisefråga. Det blir ingen bra situation om det kommer in folk som tjänar betydligt mer än den befintliga personalen fast det handlar om samma typ av arbetsuppgifter", säger Friberg.
"Vi har satt upp målet att minska inhyrningen med 20 procent till 29 februari nästa år jämfört med sista november 2023", säger hon.
Friberg beskriver det som ett realistiskt mål och pekar på att nya regiondirektören Ulrica Sundquist redan gått i land med ett liknande förändringsarbete i sin tidigare roll som HR-direktör i Region Stockholm.
Mellan mars och juli 2023 minskade kostnaderna för den inhyrda bemanningen med hela 32 procent i Region Stockholm!
Det återstår att se om Region Norrbotten kommer att lyckas lika bra. Men initiativen bådar gott och är välkomna.
Personalpolitiken har stor betydelse för vilken vård som norrbottningarna kommer att få och därmed även förtroendet för regionpolitiken.
Den kommer att spela en tung roll även när väljarna fäller sin dom i regionfullmäktigevalet 2026.