Återinför de vårdnära servicejobben

Regionledningen sköt sig själv i foten. Rejält.

Avvecklingen av Vårdnära service har försämrat arbetssituationen för sjuksköterskor och undersköterskor.

Avvecklingen av Vårdnära service har försämrat arbetssituationen för sjuksköterskor och undersköterskor.

Foto: Frida Enberg

Ledare2022-06-23 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Om det blir maktskifte i Region Norrbotten efter höstens val väntar ingen lätt resa för ett nytt styre. Det finns ett antal demografiska och geografiska utmaningar att hantera i ett glesbebyggt län som Norrbotten, som har 2,5 procent av rikets befolkning utspridda på 25 procent av Sveriges yta. 

Saker och ting har inte heller underlättat av den senaste mandatperiodens turbulens och personal- och chefsflykt från regionen. 

Socialdemokraterna har dock några idéer om vad de vill göra om de återfår makten i regionstyrelsen.

Nyligen presenterade de ett program med ett antal besked. Bland annat vill de tillföra 120 miljoner kr ytterligare för att förbättra den nära vården (hälsocentralerna, ungdomsmottagningarna, Digitalen och 1177). 

Vidare vill de satsa mer på kvinnors hälsa. Till exempel vill de garantera plats på patienthotell för de kvinnor som har långt när de ska föda, förstärka specialistmödravården och förbättra tillgången till förlossningspedagoger.

Dessutom vill partiet återinföra Vårdnära service (VNS) – ett mycket välkommet förslag.

Skrotandet av VNS är nämligen ett av de minst genomtänkta besluten under det nuvarande styret. Regionledningen sköt sig själv i foten. Rejält. 

Den tidigare rödgröna regionledningen startade VNS som ett projekt vid sjukhusen i Kalix och Sunderbyn.

Tanken var enkel men klok. VNS innebar att det skapades en ny yrkesgrupp som kunde avlasta under- och sjuksköterskor från en rad uppgifter (exempelvis transport av patienter mellan avdelningarna, städning, diskning, rengöring av sängar vid utskrivning, hämta grejer från lager, packa upp varor m m). 

Det var ett win-win-koncept. Arbetslösa fick jobb. Samtidigt fick undersköterskor och sjuksköterskor en bättre arbetssituation. De kunde koncentrera sig på sin viktigaste uppgift – det vill säga omsorgen om patienterna.

I ett slag blev Region Norrbotten även en mer attraktiv arbetsgivare – viktigt i ett läge när vårdpersonal är en bristvara i hela Sverige.

Slutsatsen borde därför ha varit att permanenta och bygga upp VNS som en verksamhet även vid sjukhusen i Kiruna, Gällivare och Piteå.

Men när Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet fick makten 2018 valde de istället att göra motsatsen, att skrota VNS.

Omkring 60 VNS-medarbetare fick lämna, vilket innebar att undersköterskor och sjuksköterskor fick en tuffare arbetssituation. 

Det har inte underlättat personalrekryteringen. Tvärtom har problemen bara förvärrats.

Därför vore det väl investerade pengar att återinföra VNS och utvidga verksamheten till samtliga sjukhus i länet. Det är ett sätt att skapa bättre arbetsvillkor för alla hårt pressade personalgrupper i vården.