Ministern duckar debatten

Tidöavtalet är ingen lösning på lärarbristen i norr.

Centraliseringsidéerna i högerpartiernas Tidöavtal är ingen lösning på lärarbristen vid Raketskolan i Kiruna och andra skolor i Norrbotten.

Centraliseringsidéerna i högerpartiernas Tidöavtal är ingen lösning på lärarbristen vid Raketskolan i Kiruna och andra skolor i Norrbotten.

Foto: Maria Dahlgren

Ledare2022-12-06 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

En formulering om lärarutbildningen i Tidöavtalet (uppgörelsen mellan M, SD, KD, L) har väckt stor oro runtom i landet. 

Det skrivs att "ämneslärarutbildningen ska koncentreras till de högst rankade lärosätena inom respektive område", vilket är svårt att tolka som något annat än att de fyra högerpartierna vill lägga ned utbildningen på ett antal platser runtom i landet. 

Därför finns det fog att ställa frågan vad som kommer att ske med utbildningarna i orter som Luleå, Jönköping, Halmstad, Borås, Eskilstuna och Gävle? Är tanken, till exempel, att flytta verksamhet från Luleå till universitetet i Umeå?

I förra veckan väckte riksdagsledamoten Linus Sköld (S), Älvsbyn, frågan i en debatt med utbildningsminister Mats Persson (L). Men det blev inga konkreta besked. Ministern duckade debatten och talade bara i allmänna ordalag.

Det skapar en osäkerhet kring lärarförsörjningen i norra Sverige som är allt annat än bra i det här läget. 

Alla NSD-läsare minns höstens dramatiska rubriker om skyddsstoppet vid Raketskolan i Kiruna. Bakom stoppet låg en akut lärarbrist och att de som jobbade var nära utmattning. 

Lärarbristen är dessutom inte unik för Kiruna. En rad kommuner rapporterar att det saknas behöriga lärare, vilket inte blir mindre allvarligt eftersom många kommuner i regionen står inför en kraftig expansion som följd av den gröna nyindustrialiseringen.  

Det kommer helt enkelt att behövas av massor av lärare framöver i Gällivare, Kiruna, Luleå, Boden och andra framtidskommuner i norr. Till exempel anser Lärarförbundet att staten borde gå in med ett särskilt Norrlandspaket för att klara skolsituationen.

Mot den bakgrunden är det olyckligt att den nya regeringen börjar tala om att centralisera lärarutbildningen till färre lärosäten. 

Det är ingen lösning på lärarbristen i Malmfälten och andra delar av Norrbotten. Kiruna har redan 35 långa mil till lärarutbildningen i Luleå. Om verksamheten koncentreras till Umeå så handlar det om ytterligare 25 mil, alltså totalt 60 mil.

För att ge perspektiv. Om Mats Persson bestämde sig för att åka 60 mil söderut från sin hemort Markaryd i Småland så skulle han hamna strax intill Dortmund i Tyskland.

En analys från Universitetskanslerämbetet (UKÄ) visar värdet med att ha utbildningar runtom i landet. Särskilt lärar- och sjuksköterskeprogrammen är duktiga på att rekrytera regionalt, alltså nära utbildningsorten, och även på att behålla sina studenter i större utsträckning än andra utbildningsprogram.

Det borde leda till viss eftertanke hos centraliseringsivrarna i högerblocket. Tidöavtalet fixar inte lärartillgången i norr.