Facktoppen blev bestört – ryckte in i klassrummet

Skolkaoset i Kiruna blev ytterst konkret för Lärarförbundets ordförande vid kommunbesöket. Hon ryckte nämligen in spontant och stöttade upp i ett klassrum vid Nya Raketskolan. "Jag stärkte upp när jag såg att det behövdes", säger Johanna Jaara Åstrand.

Förbundsordförande i Lärarförbundet, Johanna Jaara Åstrand.

Förbundsordförande i Lärarförbundet, Johanna Jaara Åstrand.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2022-11-17 19:00

Under torsdagen fanns förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand på plats vid Nya Raketskolan i Kiruna. Grundskolan som för en tid sedan stod i fokus för det första uppmärksammade skyddsstoppet efter höstens skolstart. 

undefined
Förbundsordförande i Lärarförbundet, Johanna Jaara Åstrand.

– Jag blir ju bedrövad. Jag förstår faktiskt att det har lagts skyddsstopp. Det som gör mig bedrövad är att de åtgärder som skulle behövas, de lyser fortfarande med sin frånvaro. Lärarna här är på bristningsgränsen. De kommer hit för elevernas skull men de gör det på bekostnad av sin egen hälsa. Det är tydligt. 

Under tre dagar har hon besökt tre av Kiruna kommuns skolenheter, Vittangiskolan, Jukkasjärvi skola och Nya Raketskolan. Under besöket agerade Johanna Jaara Åstrand spontant i ett klassrum när en lärare befann sig i ett nödläge. 

– Jag såg att en vikarierande lärare inte hann med planeringen och därför ryckte jag in, säger hon strax efter händelsen.

Vid besöket på Nya Raketskolan och samtalen med lärare så har en tydlig bild av situationen framträtt för Jaara Åstrand. 

– Nu träffade jag en lärare i årskurs sex som ju egentligen har tre klasser. Hon är ensam. Sen har hon en massa lärarvikarier men de saknar både utbildning och legitimation. Det är klart att det påverkar hennes arbetsmiljö. Hon ska handleda, hon ska ansvara för betygsättning, hon får hela tiden nya kollegor för de stannar inte särskilt länge och det drabbar så klart undervisningen eleverna får. 

undefined
Turbulensen har varit hög vid Raketskolan under en längre tid.

Det handlar enligt henne lika mycket om lärarbrist som om ständiga rektorsbyten. 

– Jag har aldrig varit med om en sådan stor omsättning på rektorer. Och det borde vara ett jättevarningsflagg för den politiska ledningen. Det är också uppenbart att man hittills inte har haft en idé och tillräckligt stöd för rektorerna. Jag har träffat lärare här som har haft fyra olika rektorer på en termin. Det är inte konstigt att verksamheten och arbetssituationen blir ohållbar då. Ledarskapet är a och o.

Hur tolkar du det du har upplevt här på Nya Raketskolan under dagen?

– Jag blir förfärad. Dels över att behöva bevittna hur lärare som med stolthet har personligen investerat i fyra-fem år på en lärarutbildning, vet vilken enorm skillnad man kan göra både för sina egna elever och för sina kollegor. De står nästan och skakar med tårarna i ögonen. Det är förfärligt. Men jag blir också bekymrad och frustrerad över att jag vet att det finns lösningar på detta. 

undefined
Nya Raketskolan.

Den nya regeringen har lovat skolsatsningar. Vad de konkret består i är ännu inte helt fastlagt. Men Lärarförbundet driver en linje som går ut på att ändra systemet till ett delvis förstatligande av skolan. 

– Jag blir stärkt i att om vi ska klara det skollagen faktiskt säger: att om vi ska klara en likvärdig och kompensatorisk skola i hela landet, en likvärdig och kompensatorisk förskola för alla barn, oavsett var man befinner sig, då behöver staten gå in och säkra en likvärdig finansiering. Det är en fråga. Men staten måste också ta ansvar för att vi har utbildade behöriga lärare överallt. Jag tror inte att Kiruna fixar detta själv utan staten måste också gå in med någon Norrlandssatsning. Inte minst för att det finns ett samhällsintresse. Skola och förskola, det är där vi bygger framtiden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!