Regionledningen får inte sitta nöjd

Det finns ingen snabb och enkel lösning på tandvårdskrisen.

Regionråden Camilla Friberg (S), Glenn Berggård (V), Linda Jonsson (V), Anders Öberg (S) och Birgitta Johansson Huuva (C) har lagt om kursen i tandvårdspolitiken. Men det kommer att krävas fortsatt hårt arbete för att hantera tandvårdskrisen i Norrbotten.

Regionråden Camilla Friberg (S), Glenn Berggård (V), Linda Jonsson (V), Anders Öberg (S) och Birgitta Johansson Huuva (C) har lagt om kursen i tandvårdspolitiken. Men det kommer att krävas fortsatt hårt arbete för att hantera tandvårdskrisen i Norrbotten.

Foto: Lars-Göran Norlin

Ledare2023-11-15 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Utvecklingen i tandvården – i kombination med en tafflig personalpolitik – var en av förklaringarna till maktskiftet i Region Norrbotten och att sjukvårdspartisten Kennet Backgård fick respass från regionhuset i samband med valet 2022.

Kritiken – icke minst från kommuner som Gällivare, Pajala, Jokkmokk och Överkalix med skriande brist på tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister – var stenhård.

"Som lokalpolitiker frågar vi oss varför detta inte är en fråga som engagerar den politiska ledningen i regionen", skrev en grupp ilskna företrädare för inlandskommunerna i NSD redan 4 november 2020.

Engagemanget fortsatte dock att lysa med sin frånvaro, vilket gjorde att problemen – och det folkliga missnöjet med Backgård & Co – bara fortsatte att växa.

Nu har vi fått en ny regionledning (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet) som lovat att prioritera tandvården. I partiermas gemensamma plattform är riktmärket att det ska finnas tandvårdskliniker i samtliga 14 kommuner i Norrbotten.

I NSD 9 november kunde även regionrådet Birgitta Huuva Johansson (C) berätta att det rekryterats elva nya tandläkare under 2023. Dessutom har det 44 tandvårdsstudenter fått chans till praktik på klinikerna runtom i Norrbotten. 

"Det finns fortfarande stora brister – inte minst i länets östra delar – men något håller på att hända nu. En positiv utveckling när det gäller rekryteringarna", säger hon till tidningen.

Bra. Det är steg i rätt riktning. Men det kommer att krävas fortsatt hårt arbete.

Tandvården har många pensionsavgångar och det gäller att ligga i för att fylla alla luckor som uppstår. 

Tyvärr finns det heller ingen snabb och enkel lösning på tandvårdskrisen. Det tar tid att utbilda ny personal.

Till exempel tar det hela 65 veckor att utbilda nya tandsköterskor. De som börjat en utbildning i höst kommer alltså att vara färdigutbildade och redo att kliva ut i verksamheten först under 2025.

Därför kommer det att dröja innan vi ser resultaten av alla utbildningssatsningar och rekryteringskampanjer. Men det är under alla omständigheter bra att arbetet kommit igång och att det skett en kursändring i tandvårdspolitiken.

Socialdemokrater, centerpartister och vänsterpartister hinner inte lösa alla problem under en fyraårig mandatperiod. Men det är viktigt att kunna visa ett antal framsteg när partierna på nytt möter väljarna år 2026. Att det går åt rätt håll.

Då kan partierna också stå starka när det ska fajtas och debattera med oppositionspolitikerna i nästa valrörelse.