Krisrubrikerna rörande Folktandvården har avlöst varandra de senaste åren. Många norrbottningar får vänta alltför länge för att få tandvård på grund av skriande personalbrist, samtidigt som Sveriges Tandläkarförbund nyligen pekade ut regionen som en av landets hårdast drabbade – där kommuner som Överkalix, Övertorneå och Jokkmokk helt saknar tandläkarbemanning i dag.
Men nu ser Region Norrbotten glädjande trendbrott. Folktandvården har hittills rekryterat elva nyutexaminerade tandläkare i år och haft 44 tandvårdsstudenter på olika kliniker i länet, många som vill börja jobba i Norrbotten efter examen.
– Det finns fortfarande stora brister, inte minst i länets östra delar, men något håller på att hända nu. En positiv utveckling när det gäller rekryteringarna, säger regionråd Birgitta Johansson Huuva (C).
Maria Pettersson, verksamhetsområdeschef för Folktandvården, beskriver hur olika riktade insatser börjar ge resultat.
– Det handlar både om att rekrytera nya och behålla egen personal, för vi får inte tappa en kotte till. Därför jätteroligt med elva nya tandläkare direkt från utbildningarna. Därutöver rekryterar vi löpande från andra håll, även från privattandvården har vi en strömning tillbaka.
Hon lyfter att andelen utlandsrekryteringar av tandläkare med rötter utanför EU har ökat, däribland från länder som Iran, Tunisien och Ukraina. Först blir de anställda som tandsköterskor och när de har tillräckliga kunskaper genomgår de teoretiska och praktiska prov innan de får ett halvt års förordnande med tillfällig legitimation.
– Det är ett nålsöga de ska passera igenom. Sen blir de godkända som svenska tandläkare av Socialstyrelsen om de klarar alla moment som ska uppfyllas under den praktiska tjänstgöringen på våra kliniker, säger Pettersson och tar aktuella exempel på utländska tandläkare i Kiruna, Boden, Gällivare och Haparanda.
Som regionråd har Birgitta Johansson Huuva (C) även märkt av ett ökat intresse bland utexaminerade tandläkare i södra Sverige, i samband med arbetsmarknadsmässor.
– Norrbotten attraherar och ses som ett framtidsområde där alltfler tänker sig en karriär.
Regionen samarbetar därför mer aktivt med alla lärosäten med tandläkarutbildningar (Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå).
– Tidigare var Umeå vår stora rekryteringskälla men nu är vi på alla utbildningar, senast nu i Malmö där studenterna visade ett stort intresse för Norrbotten, säger Maria Pettersson.
Regionen lyckades också rekrytera sju tandläkare, fem tandsköterskor och fem tandhygienister från södra Sverige via kampanjen ”Sveriges bästa sommarjobb”
– Det gjorde att vi kunde hålla öppet våra kliniker i Kiruna och Gällivare hela sommaren samt att många patienter fick sin planerade tandvård på hemmaplan.
Bland andra insatser nämner de samarbeten med tandhygienistutbildningarna i Umeå och Karlstad rörande fasta praktikperioder med handledning (VFU) inom folktandvården ute i länet utbildningssatsningar på tandhygienister, specialisttandvårdens ST-uppdrag att utbilda blivande tandspecialister samt att tandsköterskeutbildningen på distans har återupptagits i Luleå kommuns regi.
– 28 av 38 studenter är norrbottningar, vilket är mycket glädjande då det är nationellt intag, säger Pettersson.
Tandläkarutbildningen i Umeå ser också över upplägg för verksamhetsförvärvad utbildning VFU) för studenter på plats under termin 8 i bland annat Norrbotten. .
– Universitetet samarbetar med alla fyra nordliga regioner om att slussa ut tandläkarstudenterna i VFU den avslutande termin 8, säger Maria Pettersson som även uppger att Jönköpings universitet ansöker om att få starta kan få en tandläkarutbildning som blir mer digitaliserad och verksamhetsanpassad med VFU ute i landet.
Tidigare har Maria Pettersson uppgett att cirka 30 tandläkare, 30 tandhygienister och ett 50-tal tandsköterskor saknas och förhoppningen är att siffrorna blir lägre i kommande år.
Samtidigt kvarstår konkurrensen om personalen från den privata tandvården, inte minst vad gäller lönerna, och därför efterlyser folktandvårdschefen en tydligare nationell styrning vad gäller tandvårdsuppdraget även inom den sektorn.
– Privat tandvård är den absolut mest vinstgivande vårdsektorn, med en rörelsemarginal på över tolv procent på grund av den fria prissättningen. Vi måste få tillstånd en mer jämlik tandvård, där behovs- och solidaritetsprincipen skrivs in i tandvårdslagen.
Privata aktörer behöver i dag inte ta ansvar för Foilktandvårdens prioriterade grupper – akutvården, barntandvården, de med rätt till särskilt tandvårdsstöd och äldre över 80 år.
Som exempel tar Folktandvården i Norrbotten hand om 98,5 procent av all barntandvård och både Maria Pettersson och regionråd Birgitta Johansson Huuva (C) tycker att det blir orättvist.
– Prioriteringsordningen bör gälla alla. Viktigt för framgång i hela Norrbotten är att även den privata tandvården tar större ansvar för prioriterade patientgrupper och inte bara plockar russinen ur kakan. Det är inte jämlikt, säger Johansson Huuva (C).