Det är ingen dans på rosor att styra Region Norrbotten

Grunden för att den norrbottniska sjukvården ska funka är att personalen trivs på jobbet.

Camilla Friberg (S), Glenn Berggård (V), Linda Jonsson (V), Anders Öberg (S) och Birgitta Johansson Huuva (C) har förhandlat fram en gemensam plattform för styret av Region Norrbotten under den kommande mandatperioden.

Camilla Friberg (S), Glenn Berggård (V), Linda Jonsson (V), Anders Öberg (S) och Birgitta Johansson Huuva (C) har förhandlat fram en gemensam plattform för styret av Region Norrbotten under den kommande mandatperioden.

Foto: Lars-Göran Norlin

Krönika2022-10-21 08:05
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under torsdagen blev det klart hur det nya styret i Region Norrbotten kommer att se ut. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet gör gemensam sak och bildar en mittenvänsterkoalition.

Det är tre olika partier med olika krav och idéer. Men det finns mycket som förenar. 

I sin gemensamma plattform trycker de bland annat på vikten av att vården fördelas efter människors behov – inte plånbokens tjocklek, att det ska finnas hälsocentraler och tandvårdskliniker i samtliga kommuner i det glesbebyggda Norrbotten samt att bygget av det nya sjukhuset i Kiruna ska ligga i fokus för den nya majoriteten.

Av central betydelse är också deras besked om personalpolitiken.

"Medarbetarnas arbetsvillkor och arbetsmiljö är helt avgörande", skriver de tre partierna. 

Det är en självklarhet som egentligen inte borde behövas sägas. Men tyvärr har det blivit nödvändigt.

Det finns ett mycket stort missnöje bland i princip alla personalgrupper i Region Norrbotten.

I en artikel i Läkartidningen 6 september, fem dagar före valet, riktade både Norrbottens Läkarförening och Sylf (Sveriges Yngre Läkares Förening) stark kritik mot hur personalfrågorna har hanterats under mandatperioden 2018-2022.

"Man har prioriterat ekonomin helt och hållet och haft en oförmåga att se hur viktiga medarbetarna är för att få sjukvården att fungera", sa Gunilla Engström, läkarföreningens ordförande.

"Omställningen kan mycket väl ha varit rimlig. Men sättet den har gjorts på har varit bedrövligt. Det har varit ett toppstyre som skapat ett jättemissnöje, både bland chefer och medarbetare", underströk Julius Breimer, Sylf.

Samma typ av kritik har även framförts av Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskorna, och Kommunal, som företräder undersköterskorna. De upplever att regionen inte lyssnat på personalens krav och synpunkter. Att det funnits en brist på delaktighet för fotfolket.

Följaktligen har också de berörda fackförbunden sagt upp samverkans- och utvecklingsavtalen med Region Norrbotten.

Det är givetvis mycket allvarligt i ett läge när Region Norrbotten behöver bli en mer attraktiv arbetsgivare och locka till sig fler läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor och annan personal som behövs för att klara de växande vårdbehoven i alla delar av länet. Då går inte att slarva med personalpolitiken på det sätt som skett under de senaste åren.

Därför är det bra att det tillträdande S-, C- och V-styret utlovar bättre dialog med medarbetarna och de fackliga organisationerna om vad som behöver göras på både kort och lång sikt. 

"Vi måste återfå medarbetarnas förtroende", som blivande regionrådet Anders Öberg (S) helt riktigt betonade vid torsdagens pressträff.

En bra start vore att snabbt få till stånd nya samverkans- och utvecklingsavtal mellan Region Norrbotten och de fackliga organisationerna.

Oavsett vem som sitter i regionstyrelsen är det ingen dans på rosor att hantera sjuk- eller tandvården i ett glesbebyggt län som Norrbotten med 2,5 procent av rikets befolkning utspridd på 25 procent av landets yta. 

Grunden för att det ska funka och bli bra är emellertid personalen.

En schysst personalpolitik, som gör att folk trivs på jobbet och har vettiga arbetsförhållanden, handlar ytterst om kvaliteten i vården. Medborgarna får bättre sjukhus, hälsocentraler och folktandvård när de anställda är nöjda med sin arbetssituation.