Sjukvårdspartiets ras i regionfullmäktigevalet i Norrbotten är exceptionellt. Partiet backar med hela 26 procentenheter, när 156 av 171 valdistrikt är räknade. Från 34,7 procent i valet 2018 till 8,1 procent i söndagens val.
Det är ett resultat som inte kan missförstås. Det visar att det finns ett stort folkligt missnöje med hur Kenneth Backgård (SJVP) skött uppdraget som regionstyrelsens ordförande. Väljarna vill se förändring och en ny kurs för länets hälso- och sjukvård.
Tydligt är också att väljarna gärna ser att Socialdemokraterna leder den utvecklingen. S ökar till 41,9 procent och blir överlägset största parti i regionfullmäktige.
Det är bäddat för att S och V (som får 9,1 procent av rösterna) kan bilda en ny gemensam majoritet i regionpolitiken. Anders Öberg (S) och Glenn Berggård (V) har samarbetat med varandra tidigare och borde kunna göra det igen. Men det skadar inte om fler partier – till exempel Centerpartiet – bjuds in i ett brett samarbete för att få ordning på sjukvården och folktandvården i Norrbotten.
Det starka (S)tödet är under alla omständigheter något som förpliktigar och ställer stora krav på den nya regionledningen.
Till exempel måste ett nytt styre omedelbart ta ett antal initiativ för att återupprätta förtroendet bland alla berörda personalgrupper.
Såväl läkare som sjuk- och undersköterskor har uttryckt stark kritik mot personalpolitiken under Backgårds styre. Samtliga personalorganisationer (Läkarföreningen, Vårdförbundet och Kommunal) har sagt upp samverkans- och utvecklingsavtalen med Region Norrbotten, vilket är illa.
Personalen är själva grunden för en bra hälso- och sjukvård. Därför behövs bättre dialog och samverkan mellan politiker, chefer och personal. Folket på golvet upplever att det är alltför mycket toppstyrning i regionen. Så kan det inte fortsätta.
En annan viktig insats är att återinföra Vårdnära service (VNS) – det vill säga en verksamhet som hjälper till med transporter, städning, diskning, rengöring av sängar, hämta grejer från lager, packa upp varor och annat som görs varje dag på länets sjukhus.
Det är ett enkelt men effektivt sätt för att skapa något bättre arbetsvillkor för alla hårt pressade och stressade sjuk- och undersköterskor.
Med tanke på fredagens larmrapport från LKAB behöver en ny regionledning dessutom ta ett snabbt beslut om bygget av ett nytt sjukhus i Kiruna.
Det är bedrövligt att Sjukvårdspartiet dragit sjukhusfrågan i Kiruna i långbänk under fyra långa år. Denna senfärdiga hantering får nu allvarliga konsekvenser när sprickbildningen från gruvbrytningen börjar påverka den nuvarande sjukhusbyggnaden i Kiruna.
Därför behöver regionen, Kiruna kommun och LKAB snabbt komma till skott i sjukhusfrågan. Läget börjar faktiskt vara akut.