Under en följd av år har tandvården i Norrbotten präglats av allvarliga bekymmer. Krisrubrikerna har avlöst varandra.
Det har varit ständig brist på tandläkare och annan personal. Kritiken – icke minst från inlandskommunerna, där människor tvingats göra långa resor när de behövt en tandläkare – har följaktligen varit hård mot tandvårdspolitiken i Region Norrbotten.
Nu börjar det emellertid komma en del hoppingivande signaler.
- 13 januari kom besked om att det under höstens drar igång en ny YH-utbildning för tandsköterskor i Luleå. Den kommer att rymma 30 platser.
- 9 februari skrev NSD att Region Norrbotten lyckats rekrytera elva nya tandläkare.
- 22 februari meddelade den nya regionledningen (S, C och V) att den kommer att tillskjuta 10 miljoner kr för att privata tandläkare ska kunna ta emot fler barn och ungdomar. Det ska minska trycket på folktandvården.
Bra är dessutom att det nya regionstyret markerar att tandvårdspolitiken är högprioriterad. I sin politiska plattform framhåller de tre partierna att det ska finnas både tandvårdskliniker och hälsocentraler i samtliga kommuner i Norrbotten.
Det är steg i rätt riktning och goda ambitioner. Men de måste följas av fler konkreta initiativ.
Till exempel räcker det inte med att det blir fler tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister i Luleå.
Det måste bli tydliga och mätbara resultat även i Jokkmokk, Pajala, Överkalix och andra mindre kommuner. Människor i de norrbottniska glesbygdskommunerna ska inte behöva åka 20-30 mil för att få den mest basala tandvården.
Det kommer så klart att ta tid innan alla satsningar får full effekt. Tyvärr finns ingen "quick fix" på tandvårdskrisen.
Till exempel tar det hela 65 veckor att utbilda nya tandsköterskor. De som börjar i höst kommer alltså att vara färdigutbildade och redo att kliva ut i verksamheten först under 2025.
Men det är viktigt att S, C och V kan redovisa att utvecklingen går åt rätt håll när de möter väljarna på nytt 2026.
Tandvårdskrisen var en av förklaringarna till att det blev maktskifte i Region Norrbotten efter valet 2022.
Många upplevde att den tidigare regionledningen saknade kraft och förmåga för att hantera problemen. Sjukvårdspartiets sammanbrott i regionvalet saknar motstycke i Sverige. Kenneth Backgårds parti minskade från 34,7 procent i valet 2018 till 8,2 procent i valet 2022!
Men det förpliktigar samtidigt för det nya regionstyret. 2026 måste väljarna känna att en ny tandvårdspolitik har gjort skillnad.