Beslutet skapar problem för Gällivare och Kiruna

Högerregeringen har kastat in en stor näve med grus i det regionala tillväxtmaskineriet.

Slopandet av investeringsstödet leder till ökade hyror för dem som väntar på att få en ersättningsbostad i Malmfälten. "Ökningen har vi beräknat till närmare 1800 kronor för en större tvåa eller en mindre trea", säger Susanne Johansson, tf vd för Topbostäder i Gällivare.

Slopandet av investeringsstödet leder till ökade hyror för dem som väntar på att få en ersättningsbostad i Malmfälten. "Ökningen har vi beräknat till närmare 1800 kronor för en större tvåa eller en mindre trea", säger Susanne Johansson, tf vd för Topbostäder i Gällivare.

Foto: Linus Nilsson/Lisa Eriksson

Ledare2023-04-13 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den här ledarsidan har länge varnat för konsekvenserna för den nya högerregeringens beslut att skrota investeringsstödet för byggandet av hyreslägenheter och studentbostäder.

Nu börjar de negativa effekterna även bli synliga runtom i landet. Till exempel har NSD-reportern Linus Nilsson i ett par artiklar skildrat hur den nya politiken slår mot bostadsbyggandet och samhällsomvandlingen i Gällivare och Kiruna.

För det första innebär slopandet av investeringsstödet att det blir kraftigt höjda hyror för de många människor som behöver flytta till nya ersättningsbostäder på grund av sprickbildningen från gruvbrytningen. 

I runda slängar kommer en större tvåa eller en mindre trea att kosta 1 800 kronor mer i hyra per månad, konstaterar Susanne Johansson, tf vd för Topbostäder i Gällivare, i en NSD-intervju

För det andra behöver det byggas fler nya bostäder till rimliga kostnader för att människor ska kunna flytta till jobben i Malmfälten.

Arbetsmarknaden i både Gällivare och Kiruna formligen skriker efter ny arbetskraft. Det behövs människor i både privat och offentlig sektor – alltifrån undersköterskor och lärare till byggnadsarbetare och folk i besöksnäringen.

Men om människor ska kunna söka sig till jobben i Malmfälten så behövs det också nya bostäder som inte är svindyra. Även vanligt folk måste ha råd att bo.

Tveklöst har investeringsstödet också spelat en viktig roll för byggandet i Sverige.

Under åren 2017–2020 byggdes cirka 33 000 hyreslägenheter med statligt investeringsstöd. Utöver detta beviljades även stöd till nära 5 800 studentbostäder under samma period. 

Fler människor fick någonstans att bo utan att det kostade skjortan. 

Hyran för en 70 kvadratmeter stor lägenhet i hus som byggts med hjälp av investeringsstöd hade i genomsnitt cirka 2 000 kronor lägre månadshyra än i hus som byggts utan stöd, enligt Hyresgästföreningen.

Därför var det både oklokt och ogenomtänkt av högern att ge sig på investeringsstödet.

Det är negativt för bostadsbyggandet i hela landet – och i synnerhet för de kommuner i norra Sverige som har stora behov av att snabbt kunna bygga många nya bostäder.

Regeringen har i praktiken kastat in en stor näve med grus i det regionala tillväxtmaskineriet, vilket går stick i stäv med bostadsministerns och andras tal om att "norra Sverige ska vara en tillväxtmotor som leder den gröna omställningen, skapar jobb och välfärd".

Beslutet om investeringsstödet sätter istället hämsko på utvecklingen i Gällivare, Kiruna, Boden, Skellefteå och andra kommuner i norr.