1 800 kronor mer i hyra efter stadsflytt

Kiruna och Malmberget har fått lämna plats för gruvbrytningen på orterna, det har lett till att närmare 7 000 personer tvingats att flytta på sig. Många av dem är hyrestagare och kan få se sin hyra öka med 1800 kronor på grund av regeringsskiftet.

Berlinmuren

Berlinmuren

Foto: Maria Dahlgren

Malmfälten2023-04-10 17:05

Grävmaskinen har sakta ätit sig in i huskroppen och om ett par dagar kommer bara bråte finnas kvar av den huskropp som i folkmun fått namnet "Berlinmuren". Huskroppen är en av ett flertal flerfamiljshus som rivs i detta nu i det som kommit att bli Kirunas gamla centrum. 

Ett par kilometer bort i öster råder det bråd aktivitet. Startskottet har gått och de nya hyresgästerna har fått specifika dagar och tider för flytten till sina nya lägenheter. Syftet med systemet är att underlätta flytten till de några hundra personer som ska flytta in i bostäderna Kirunas nya centrum.

undefined
Mikael Pudas, tillförordnad vd för Kiruna bostäder

– De som har varit tvungna att flytta har fått en nyproducerad lägenhet som under ett par års tid får en hyresreduktion som stegvis ökar år för år, något som vi har tagits fram tillsammans med LKAB, säger Mikael Pudas, tillförordnad VD vid Kirunabostäder.

För fastighetsbolaget återstår ännu att bygga ungefär 150 bostäder innan alla lägenheter som folk tvingats att lämna för att deras hus riskerar att rasa på grund av de pågående järnmalmbrytningen under samhället.

Bostäder som det kommunala bostadstadsbolaget finansierat själva för att minska den 20 år långa kötiden.

– Som vi ser nu har vi skjutit till drygt 170 nya lägenheter till beståndet och det är ännu lite tidigt att se hur det kommer att påverka den kommunala bostadskön men vi tror att det på sikt kan leda till att bostadskön minskar, säger Mikael Pudas.

För de som ännu inte hunnit flytta in i sin nya hyreslägenhet kan de nya hyran komma att te sig bra mycket högre än den tidigare hyresnivån.

120 kilometer söderut i Malmberget har över 419 bostäder rivits för att bli ersatta av 501 nya bostäder i systerorten Gällivare. Merparten av dessa lägenheter har hunnit färdigställas men ännu återstår närmare 100 bostäder att ersätta. Bostäder som även dessa hyresgästerna tvingats lämna för att det statliga gruvbolaget LKAB ska kunna fortsätta sin malmbrytning under samhället.

– Det rör sig om lägenheterna i kvarteret Gladan, vårt prestigeprojekt, där vi bygger drygt 70 lägenheter med affärsverksamhet i botten samt ytterligare drygt 45 bostäder vid sjön Nuolajärvi, säger Frank Öqvist (S), styrelseordförande för Topbostäder.

 Det medför att personer som haft en lägre hyra i en lägenhet med lägre standard i det gamla beståndet i Malmberget nu tvingas att flytta ett par kilometer söderut till Gällivare med ny standard, i det nya beståndet. 

De som dessutom fortfarande väntar på att få en ersättningsbostad får göra sig redo att få betala en bra mycket högre hyra i framtiden än de som redan blivit ersatta.

undefined
Susanne Johansson, tillförordnad VD, Topbostäder, Gällivare

– Ökningen har vi beräknat till närmare 1800 kronor för en större tvåa eller en mindre trea. Det har att göra med att investeringsstödet upphört, säger Susanne Johansson, tillförordnad vd för fastighetsbolaget. 

Investeringsstödet infördes för första gången av riksdagen 2016 för att stimulera byggandet av student- och hyresbostäder. Ett stöd som också varit aktiv under hela statsflytten fram till i slutet av 2022. 

– Utan investeringsstödet är det svårt att få till marknadsmässiga hyror något som är viktigt för att få någon som vill bo där och då går det inte att bygga bostäder. Får vi inte till det måste vi kanske revidera kommunens mål att bli 25000 invånare, säger Mikael Pudas.

INVESTERINGSSTÖD

Beslutet att investeringsstödet skulle avvecklas togs av riksdagen år 2021. Regeringen fullföljde successivt avvecklingen genom att skjuta till medel så att alla ansökningar som beviljats stöd före den 1 januari 2023 skulle kunna få sitt sökta stöd utbetalat. Från och med den 1 januari 2023 var det sedan stopp och inga ansökningar beviljades längre. De som inte hade beviljats stöd innan den 1 januari 2023 kommer därmed inte att få sina ansökningar beviljade.
Källa: Finansdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!