Det passar som hand i handske att det svenska ordförandehalvåret i EU (Europeiska unionen) inleds med ett toppmöte i Kiruna och Norrbotten.
Statsminister Ulf Kristersson (M), EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och övriga tungviktare kommer till ett län som har stor betydelse för Sverige och Europa.
Norrbotten har länge varit ett av Sveriges starkaste exportlän. 2022 fick Norrbotten även ta emot regeringens pris som "Årets exportregion" i Sverige.
"Trots att Norrbotten är en stor region med långa avstånd och relativt liten befolkning, så har regionen lyckats exceptionellt bra i sitt exportfrämjande och är en sann förebild för andra – företagen i Norrbotten lyckades till och med öka exporten under pandemiåren", löd en del av motiveringen.
Det är i sin tur bra för hela Sverige. Malmen, skogen, stålet, besöksnäringen, fordonstestarna, rymdverksamheten och andra delar av det regionala näringslivet bidrar med skatte- och exportinkomster som är till glädje även för stockholmare, skåningar och smålänningar.
Industrin i Norrbotten gör helt enkelt att det blir mer pengar som kan användas för förskolor, äldreboenden, hälsocentraler och sociala trygghetssystem i hela Sverige.
Det räcker med att säga LKAB. Enbart under 2022 delade gruvjätten ut hela 12 miljarder kr till ägaren staten. Det motsvarar lönekostnaderna för nästan 24 000 undersköterskor under ett år!
Därför är Norrbotten en enorm nationell tillgång. Men länet har också en central och strategisk roll för hela EU.
Norra Sverige står på en skattkista i form av naturresurser som skog, mineral och grön energi, vilket väger mycket tungt i en orolig tid för Europa.
Bara ett exempel: Knappt 30 procent av EU:s behov av järnmalm tillgodoses av europeiska källor. Importberoendet är stort. EU behöver därför en större självförsörjningsgrad – icke minst av säkerhetspolitiska skäl.
Det är en fördel om Sverige och EU kan minska sin import inte bara av olja och gas utan också metaller och mineral från Ryssland.
Vid en uppvaktning hos finansminister Elisabeth Svantesson (M) och hennes statssekreterare Lars Hjälmered (M) 12 december pekade LKAB:s vd Jan Moström och bolagets styrelseordförande Göran Persson på en del av vad som nu behöver göras.
Och det finns anledning för både statsråd och EU-kommissionärer att spetsa öronen och lyssna noga.
Det finns starka handels- och säkerhetspolitiska argument för att vårda, utveckla och förädla det som finns i skogen och markerna i norr. Att fortsätta investera i vindkraft, infrastruktur, ny teknik och annat som gör det möjligt att ta tillvara tillgångarna i Norrbotten.