En bra bit av Sverige

Nyföretagandet ökar i det röda Norrbotten.

Den gröna nyindustrialiseringen i Norrbotten är till glädje och nytta för hela Sverige.

Den gröna nyindustrialiseringen i Norrbotten är till glädje och nytta för hela Sverige.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Ledare2023-01-10 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Norrbotten är inte längre lika rött som förr. Men Socialdemokraterna har en fortsatt stark ställning även efter valet 2022. Partiet får hantera ordförandeklubborna i 11 av länets 14 kommuner samt styrelsen för Region Norrbotten.

Enligt gängse borgerlig propaganda borde denna röda dominans vara en broms för jobb, tillväxt och företagande. 

Men faktum är att Norrbotten är den enda region som redovisar en positiv utveckling för nyföretagandet under 2022, enligt statistik från Bolagsverket som mjukvaruföretaget Visma sammanställt.

Under 2022 registrerades sammanlagt 1 460 nya företag i Norrbotten via Bolagsverket, vilket är en ökning med 12 procent. 

Det är en stor skillnad jämfört med övriga landet där antalet nystartade bolag i stället minskade med 6 procent.

Med andra ord: Räntehöjningar, stigande inflation, växande energi- och drivmedelkostnader och annat elände som följt i spåren efter Rysslands angrepp på Ukraina har inte slagit lika hårt mot Norrbotten som andra delar av landet.

Norrbotten är givetvis inte opåverkat av det som sker i omvärlden eller av vikande konjunkturer. Men det finns alltjämt en stark framtidstro hos både folk och företag i regionen.

De stora industriinvesteringarna är en motor som skapar jobb och inkomster även hos underleverantörer och mindre företag.

Den positiva utvecklingen märks tydligt även i arbetslöshetsstatistiken. 

I december rapporterade Arbetsförmedlingen att arbetslösheten i Norrbotten minskar den 20:e månaden i följd.

Arbetslösheten låg då 4,5 procent, vilket kan jämföras med rikssiffran 6,6 procent. Arbetskraftsbristen – inte arbetslösheten – är numera det största problemet även i små glesbygdskommuner som Pajala, Jokkmokk och Överkalix.

Det betyder att politiken på såväl nationell nivå som lokalt och regionalt ställs inför nya utmaningar.

På 1980-talet handlade det om krispaket för hantera arbetslöshet, utflyttning och ekonomisk nedgång i norr. Nu handlar det istället om insatser för att underlätta för tillväxten i regionen. Investeringar i infrastruktur, kompetensförsörjning, elnät, energiproduktion m m.

I en krönika i NSD 29 november pekade Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, på en del av de insatser som behövs från regeringshåll – och det finns goda skäl för de blåa statsråden att lyssna på de röda kraven i norr.

Det är viktigt för hela Sverige att den gröna nyindustrialiseringen i norr inte tappar fart. LKAB, SSAB, Kaunis Iron, skogsindustrin, upplevelsenäringen, biltestverksamheten och annat i norr genererar skatte- och exportinkomster som är till nytta för människors välfärd också i andra delar av vårt avlånga land.

Det finns all anledning även för en blå regering att slå vakt om den starka tillväxten i det röda Norrbotten.