Jag ska säga det först: Jag var i Gammelstad ett par timmar, såg delar av ett 40-tal matcher och jag hörde inte ett enda gnäll. Det var fler som pratade om Truls Möregårdh än om domarinsatser.
Enligt tävlingsledaren i Gammelstads IF Cup, Jens Brandén, har den här upplagan av turneringen förmodligen varit den mest skötsamma hittills.
En av nycklarna bakom det stavas matchvärdar.
I flera år har cupen använt sig av funktionärer som bland annat har i uppdrag att finnas i närheten av planerna för att se till att ledare och publik sköter sig. De ska inte minst vara ett stöd för de ungdomar som faktiskt gör det möjligt att genomföra turneringen genom att ställa upp som domare.
– Det har gjort stor skillnad. När jag började som tävlingsledare för sex-sju år sedan hade vi jättemycket problem. Då införde vi matchvärdar och det har blivit mycket bättre. Vi blir inte av med problemen, men de blir färre, säger Jens Brandén.
Lira BK är en annan förening som det här året har satsat stort på matchvärdar under säsongen.
För det finns en kultur som är stark: Att skylla allt på domaren.
I nästan alla fall som leder till en rapport är det en ledare som har gått över gränsen, enligt Brandén i Gammelstad.
"Du har glasögon av en anledning", läser han på en av rapporterna han har i sin hand.
För satan.
Att en spelares blod kokar när en domare råkar göra fel tror jag att många kan känna igen sig i. Och en slags reaktion mot domaren kommer vi nog få leva med.
Men att en vuxen ledare ska stå och skrika: det ska inte accepteras.
Problemet är att kulturen är för stark. Sätt dig i soffan och titta på tv – eller gå på en match i division 5. Oavsett vilken match du väljer så kommer du få se tränare på bänken som skäller på domaren.
Det finns en idé om att man genom att verbalt nöta ned domaren till slut ska vinna fördelar. Om jag bara skriker tillräckligt ofta mot den här jäkeln så kommer den här jäkeln till slut tänka att hen är en jäkel som nog måste ha gjort något fel och att den där skrikande typen nog har rätt.
Eller så vill man bara skapa en yttre fiende.
Gå och titta på en basketmatch. Där anses BC Luleå-tränaren Håkan Larsson vara för snäll mot domare.
"För snäll."
Ett uselt uttryck i alla sammanhang.
Jag har ett förslag: Var en hygglig person så kommer nog andra vara hygglig mot dig. Även domare.
Fler måste vara snälla.
Kulturen måste brytas.
Kanske är matchvärdar ett av medlen för att nå dit.