Luleå Hockey höll årsmöte under onsdagskvällen där de redovisade en ekonomisk vinst på 12 miljoner kronor för säsongen 2021/2022.
Skellefteå AIK kunde också i sin årsredovisning visa upp positiva siffror. Västerbottensklubbens vinst för den gångna säsongen slutade på 11,5 miljoner kronor.
Flera andra SHL-föreningar, bland annat Frölunda, Rögle och Färjestad har också visat upp ett plusresultat i och över 10 miljonersklassen.
Till saken hör, utan RF-stöd hade både Luleå Hockey och Skellefteå AIK hamnat på ett resultat på omkring plus minus noll. Luleå Hockey fick RF-stöd på 11,4 miljoner kronor och Skellefteå AIK på 13 miljoner kronor.
Peter Eriksson är verksamhetscontroller på Riksidrottsförbundet, RF, och är den som har haft huvudansvaret för RF-stöden. Han menar att syftet med kompenseringen inte har varit att fungera som kassako till elitföreningarna.
– I grund och botten var ambitionen med RF-stöden från vår styrelse att säkerställa att föreningar inte skulle gå i konkurs, allt från elitföreningar till mindre föreningar på glesbygden. RF-stödet har getts ut för ekonomiska förluster i samband med matcherna utan publik kopplat till restriktionerna, det vill säga förluster av matchintäkter, säger Peter Eriksson.
Elitföreningarna har dock inte bara fått pengarna i handen, det har funnits motkrav från RF. De har ställt frågor och krav på att spara in på andra kostnader i så stor utsträckning som möjligt, berättar Peter Karlsson. Det som har varit klart från början var att RF inte skulle kompensera för exempelvis förlorade marknadsavtal och sponsorintäkter till klubbarna.
– Hade vi börjat kompensera ekonomiskt för förlorade marknadsavtal och sponsorintäkter också, då hade det kunnat bli enorma belopp att betala ut, säger Peter Eriksson.
Hur ser du på SHL-klubbarnas stora ekonomiska vinster?
– Det är en komplicerad fråga. Men det som sker nu är att föreningarna har lyckats behålla en del av de andra intäkterna samtidigt som de har fått stöd för vad de bevisligen förlorat intäktsmässigt på grund av pandemin. Därav kan det bli den här typen av effekt på ekonomin, speciellt för de lag som gick långt i slutspelet och spelade inför fulla hus, säger Peter Eriksson.
RF har betalat ut omkring 40–45 procent av de publikintäkter som gått förlorade under de olika restriktionsperioderna som pågick i olika omgångar från seriestarten fram till 9 februari.
Det som sticker ut är att både Luleå Hockey och Skellefteå AIK gjort så markant stora ekonomiska vinster det här året jämfört med andra år, trots pandemisäsong.
De stora vinsterna som klubbarna har gjort kommer i sin tur leda till att budgeterna för rekryteringar och spelarlöner höjs ytterligare. Någon som bland annat Luleå Hockeys vd Stefan Enbom också berättade om i en intervju med Sporten efter klubbens årsmöte under onsdagskvällen.
Det var väl inte det RF-stödet var till för?
– Nej. Själva stödet i sig har hela tiden varit en kompensation för förlorade intäkter så att föreningarna kunde säkerställa att verksamheten i så stor uträckning som möjligt kunde bedrivas vidare. Det var därför vi också tidigt försökte sätta press på föreningarna att jobba med kostnadssidan.
Peter Eriksson har dock en förståelse för att det kan sticka i ögonen på skattebetalarna att stödet varit med och bidragit till rekordvinsterna för klubbarna.
– Ja, jag har en förståelse för att det här sticker ut, säger han.
RF har betalat ut stödpengarna till Svenska ishockeyförbundet som i sin tur portionerat ut miljonerna till respektive ligaorganisation och föreningar.
Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, är inte fullt insatt i föreningarnas årsredovisningar och vill inte uttala sig i något specifikt fall. Däremot kan han uttala sig om RF-stödets ursprungliga syfte.
– Det jag kan säga är väl att den som har gett pengarna, har troligen inte menat att det skulle gå till stora vinster. Huvudinriktningen har hela tiden varit omtanken om barn och ungdomar. Samtidigt ville man ju inte att elitklubbarna skulle gå i konkurs. Men det här behöver inte betyda att någon har gjort något otillbörligt, säger Björn Eriksson.