Efter ekonomiska succén – så kommer Luleå Hockey agera

Luleå Hockeys ekonomi är starkare än någonsin – med 40 miljoner i eget kapital. Nu berättar klubbens vd Stefan Enbom om den avgörande faktorn bakom det starka resultatet och hur klubben kommer att använda sin buffert.

”Luleå Hockey mår väldigt bra”, säger klubbdirektören Stefan Enbom som talade inför medlemmarna under onsdagens årsmöte.

”Luleå Hockey mår väldigt bra”, säger klubbdirektören Stefan Enbom som talade inför medlemmarna under onsdagens årsmöte.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2022-06-23 07:00

Luleå Hockey har en mycket stark säsong bakom sig.

Damlaget vann ännu en mästartitel och damjuniorerna blev också bäst i landet.

Herrlaget tog sig till final och var nära första guldet sedan 1996, men fick ge sig i den sjunde och avgörande matchen.

Publiktrycket under slutspelet var enormt och har också en stor del i de ekonomiska starka siffrorna som klubben presenterat. 

Vinsten för säsongen 2021/2022 landade på 12 miljoner kronor, en ökning på åtta miljoner jämfört med föregående år. Klubben har ett eget kapital på 40 miljoner kronor och 52 miljoner i likvida medel på bankkontot.

– När vi gick in i pandemin bestämde vi oss för att huvudmålet var att komma ut på andra sidan med en starkare ekonomi. För att klara det genomförde vi ett omfattade besparingsprogram och höll väldigt hårt i plånboken. Det var en säsong där vi valde att prioritera ekonomin framför att äventyra den med värvningar, säger klubbdirektören Stefan Enbom.

Hur är det möjligt att vara starkare än någonsin med tanke på pandemin?

– Vi tog höjd för att det skulle bli extremt tufft. Under resans gång kom beslutet att staten skulle täcka mellan 40-45 procent av de bortfall vi hade när det var publikrestriktioner och det har varit en väldigt avgörande faktor till att vi klarade krisen på ett bra sätt.

Förra säsongen fick Luleå Hockey stöd på totalt 23 miljoner kronor och den här säsongen landade det på nästan 13 miljoner. 

De mesta av pengarna kommer från Riksidrottsförbundet, 11,4 miljoner i år. Luleå kommun har bidragit med 90 000.

– Vi har fått pengar precis som varenda förening i Sverige. Ju större du är och ju större stöd du har, ju större förluster har du också gjort. Det blir ändå 60 procent av väldigt stora bortfall som vi måste klara på annat sätt.

Finns det någon motsättning i att få 13 miljoner i stödpengar och gå så mycket plus?

– Nej, inte alls. Vi fick i princip näringsförbud. Vi kunde inte bedriva vår verksamhet och ta in publik, vilket såklart var hundra procent rätt, men det är självklart att det ska kompenseras. Det har inte att göra med hur stark ekonomi man har i övrigt. Det är väldigt många stora, starka, rika börsbolag som fått mycket stöd också, så det tycker jag inte är fel. Med facit i hand kan man säga att det var bra, för vi hade inte klarat oss om vi inte fått stöd.

Den starka ekonomin innebär ett annat lugn, berättar Stefan Enbom.

– Vi har en ambition att bygga upp en stark kassa och ett stort eget kapital. Om det blir väldigt tuffa år ska vi klara av det. Om vi något år känner att vi måste göra förstärkningar för att undvika att hamna i bottenskiktet – eller vill förstärka för att gå för guldet – då vill vi ha en rejäl kassa för att kunna agera. Som vi gjorde i år, säger han och fortsätter:

– Vi ökade den sportsliga budgeten tre gånger och tog in Sami Lepistö och Filip Pyrochta eftersom det prioriterades och det var pengar som inte fanns i vår budget. Det gjorde vi för att vi visste att ekonomin gick väldigt bra. 

Men en toppforward hade ni inte råd med?

– Det har aldrig varit någon ekonomisk fråga om vi ska värva in eller inte. Det var inte så att det fanns önskemål om att värva spelare och vi hade inte pengar, det visar siffrorna också, säger Enbom och fortsätter:

– Skulle man bedriva verksamheten genom att försöka tömma kassan eller sänka resultaten när det går bra genom att ta in spelare så skulle man inte överleva länge som elitförening. Man kan inte bara desperat handla upp pengarna – det blir inte bra. Det kommer fler år också.

Motsvarar den sportsliga satsningen den ekonomi som klubben har? 

– Nä, men det är alltid en balansgång. Nu har vi gjort en ordentlig ekonomisk satsning i vårt SDHL-lag och SHL-lag. Vi har skruvat upp budgeten ganska rejält.

Hur mycket?

– Det säger vi inte i siffror. Vi har ökat båda budgetarna för vi vet att det kommer behövas om vi ska vara med och tävla i toppen. Det gör också att det kommer bli en tuffare ekonomisk utmaning nästa år. Vi vet att vi kommer klara det och går en del saker stolpe ut ur ett ekonomiskt perspektiv så är det ingen katastrof om vi gör en förlust på ett antal miljoner för vi har en buffert. Vi är i ett väldigt mycket bättre ekonomiskt läge nu än vad vi någonsin varit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!