Vi har tidigare skrivit om Bergnäsets höga målsättningar om att bli bäst i stan. Nu är siktet inställt mycket högre än så.
För när Baik presenterar ett nytt samarbete med Lira BK slår man på den stora trumman.
Lira och Bergnäset blir så kallade vänskapsföreningar. Lira ska stå för bredden. Baik? Eliten.
Eliten? Då menar man alltså superettan på herrsidan och elitettan på damsidan.
– På sikt. Vi har inte bråttom och ska inte göra det nästa år. Men vi ser att vi har en möjlighet. Tillsammans får vi 1 300 spelare och ledare och det blir en jäkla bas att stå på för att kunna utveckla fotbollen i Luleå och Norrbotten, säger Baiks ordförande Hardy Brännström.
– Det går bra för Baik nu, men vi känner att vi har haft för liten bas att stå på där alla i Luleå jagar samma spelare. Tillsammans med Lira ska vi kunna utveckla spelare där vi genom vårt samarbete kan få fler spelare att spela fler matcher.
Kicki Blomquist är ordförande i Lira BK:
– Vi känner att våra klubbar drivs med samma grundläggande värderingar och liknande dna. Vi ser att en samverkan är ett måste och det känns naturligt att göra det med Baik.
Hur samarbetet kommer att fungera i praktiken står inte helt klart. Men tanken är att det naturliga steget för de bästa spelarna i Lira ska bli att spela A-lagsfotboll med Baik och att spelare som inte riktigt får plats i Baik ska rekommenderas att testa Lira för att få spela matcher.
Även på ungdomsnivå ska det gå att samarbeta lag emellan om det behövs.
Båda klubbarna ser det framförallt som ett långsiktigt arbete för att tillsammans förbättra spelarutvecklingen.
– Men det blir inga krav. Det här är ett vänskapsavtal där vi inte ställer krav på varandra att man måste göra saker. För det vet vi av erfarenhet att det bara leder till bråk. Vi ska göra saker tillsammans för att vi tycker att det blir bra, inte för att någon måste, säger Hardy Brännström.
Förutom att flytta spelare mellan varandra kan det även bli gemensamma juniorlag om båda föreningarna ser det behovet i någon årskull.
– Ett stort problem för fotbollen i Luleå är spelare mellan 15 och 19 år. Det blir nästan inga spelare kvar. Där tänkte vi lägga in krut. Då behöver vi inte heller ta in 14-15-åringar i damlaget utan kan låta dem fortsätta utvecklas i ett gemensamt juniorlag, säger Hardy Brännström.
Baiks damlag spelar nu i division 1 och herrlaget i division 2.
Liras damlag är hemmahörande i division 2 och herrlaget i division 3.