Vårdförbundets varsel träder i kraft – stopp för all övertid

Från och med klockan 16 på torsdagen blir det stopp för all övertid, mertid och nyanställning för omkring 2 000 av Vårdförbundets medlemmar i länet. Det står nu klart att varslet träder i kraft.

Vårdförbundet.

Vårdförbundet.

Foto: Tommy Borg

Vård2024-04-24 18:49

I dag klockan 16 börjar Vårdförbundets blockad gälla för sjukvårdspersonal i hela landet. Fackförbundet har varslat om övertidsblockad för sina medlemmar efter att SKR, (Sveriges kommuner och regioner) inte hörsammat fackförbundets krav.  

– Den direkta konsekvensen blir för verksamheter som har jour och beredskap, exempelvis har ambulansen och operation på Sunderby sjukhus jour. När det gäller verksamheter med beredskap är det flera av röntgenavdelningarna i regionen, flera laboratorier och även ett par ambulansstationer som berörs, säger Karin Jonsson, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet Norrbotten.

undefined
Karin Jonsson, vice ordförande Vårdförbundet Norrbotten, säger att det blir konsekvenser för verksamheter med jour och beredskap.

Hur länge tror ni att detta kommer att pågå, är det tills SKR har gått med på era yrkanden?

– Från vårt håll ja, tills man ser att det rör sig till rätt riktning. Alla våra medlemmar är ju kvar på jobbet, det enda som det här är handlar om är att man får går hem när arbetstiden är slut och man är ledig på sina lediga dagar. Om det här skulle medföra någon samhällsfara redan dag ett, då är ju vården alltid samhällsfarlig.

undefined
Alexander Morin är ambulanssjuksköterska i Boden och har påverkats mycket av all övertid "det blir ju till priset av sin egen hälsa i slutändan, för att jobba mer en heltid det vill jag inte, jag vill kunna vara hemma och ha ett privatliv, säger han".

Alexander Morin är ambulanssjuksköterska i Boden och tycker att denna blockad behövs för att visa för arbetsgivaren att situationen inte är hållbar.

– Under vissa perioder nu i vinter har vi fått mellan 50 och 60 sms om övertid på en vecka. Det stör en på fritiden och leder till en del stress, säger han.

Under 2024 har det ibland varit nödvändigt att ställa en av de två ambulanserna i Boden, då det inte har funnits tillräckligt med personal som kan jobba övertid.

undefined
Enligt Henrik Söderström, HR-direktör hos Region Norrbotten, kommer sjukvården att bedrivas som vanligt inom de flesta områden, trots blockaden.

Henrik Söderström är HR-direktör inom Region Norrbotten.

– Majoriteten av den vård som vi inom Region Norrbotten bedriver görs ju på planerad arbetstid utan att vi behöver ta ut medarbetare på mertid eller övertid, så den mesta av vården kommer att fungera precis som vanligt, säger han.

Har ni förberett personal om ni inte når fram till en lösning och det blir blockad?

– Vi har förberett på olika sätt i våra verksamheter. Vi har kartlagt vilka funktioner och arbetsuppgifter som blir påverkade och där försöker vi hitta alternativa lösningar för att säkra bemanningen.

Finns risk för patientsäkerheten?

–Regionen arbetar för att undvika att blockaden drabbar medborgare och patienter. Det kan dock inte uteslutas att vi med anledning av Vårdförbundets stridsåtgärder kan vi tvingas till vissa prioriteringar. 

Uppmaningen till Norrbottningarna är att fortsätta att söka sjukvård som vanligt vid behov. 

Berör flera yrkesgrupper

Varslet omfattar sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor – i samtliga regioner i Sverige samt fyra kommunala bolag i Stockholm. Det består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad och omfattar totalt omkring 63 000 medlemmar.

Inom Region Norrbotten berörs omkring 2 000 av 6 500 anställda.

Avtalsförhandlingar har pågått sedan årsskiftet. Försök till medling avslutades den 11 april 2024, då ingen överenskommelse hade nåtts.

Källa: Vårdförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!