Tankeväckande om vackert och fult

Länskonstmuseets andra utställning ”En vacker utställning” bjuder på en stor variation av uttryck i olika former. Här finns skor gjorda av lingonblad, glasyr av järnoxid från gruvan och keramikskulpturer med inspiration från badhuset.

Erika Stöckel gör i ordning sin konstinstallation inför torsdagens vernissage med hjäp av Ida-Johanna Lundqvist.

Erika Stöckel gör i ordning sin konstinstallation inför torsdagens vernissage med hjäp av Ida-Johanna Lundqvist.

Foto: Maria Unga

Norrbotten2019-09-05 06:00

En av de 12 medverkande konstnärerna är Erika Stöckel från Kiruna. När vi besökte konstmuseet var hon i full färd med att få sin installation av keramikskulpturer på plats inför vernissaget på torsdagen.

– Jag blev väldigt inspirerad av badhus, eller miljön i omklädningsrummet, för jag började simma för ett tag sedan och var på badhuset ganska mycket. Jag tyckte att det var intressant med den nakna kroppen i omklädningsrummet som är så klinisk med kakel och klorlukt. Det är mötet mellan olika kvinnokroppar i den miljön som jag har utgått ifrån när jag har gjort mina skulpturer.

Erika Stöckel flyttade från Kiruna som 20-åring och bor efter avslutade konststudier i Oslo. Hon tycker att det är roligt att återvända till Kiruna med en utställning.

– Det är fint att vara hemma och i de här lokalerna som är så fina. Det är roligt att det finns en sådan här möjlighet att få komma hem. Och så är det fint att mina föräldrar slipper resa för att kunna gå på vernissage.

Länskonstmuseet består av hela 1000 kvadratmeter till ytan och är indelat i fyra våningar som alla är uppbyggda på olika sätt. Det är spännande att gå från våning till våning och se vad som finns på de olika ytorna.

Den finska konstnären Anni Rapinoja har utformat sin del som en walk in closet. Där inne finns hyllplan skor, hattar och väskor. Om man tittar närmare ser man att de är gjorda av material från naturen, som lingonblad och ängsull.

– Materialet är min arbetskamrat. Jag vill att människan verkligen ska se materialet. Jag jobbar tillsammans med naturen. Jag använder till exempel lingonblad, jag gör alltid skorna gröna, men sedan fortsätter naturen jobba många år efter mig och jag behöver inte göra någonting. Det är naturen som bestämmer färgen, säger Anni Rapinoja.

LÄS MER: "En lek med värderingar"

Irja Bodén kommer från Kiruna men har bott i New York sedan 90-talet. Hon har jobbat med funktionell keramik i många år. Nu har hon skapat något helt annat för utställningen.

– Min pappa var tävlingsskytt så vi hade väldigt mycket pokaler överallt hemma när jag växte upp, jag tror att inspirationen omedvetet kommer från det.

Färgval och form är också något som präglas av den forna hemstaden.

– Jag glaserar mina verk och mixar mina egna glasyrer. Den svarta glasyren har jag gjort av en järnoxid som jag fått från LKAB. Många av bitarna har sprickor och det har med Kiruna att göra, och sprickbildningen och flytten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!