"En lek med värderingar"

Utställningen "En vacker utställning" på Länskonstmuseet i Kiruna vill provocera betraktaren att tycka till. Vad är egentligen vackert och vad är fult? "Det finns inget rätt svar, det är ett forum för att tycka olika", säger Selma Green, länskonstmuseichef.

5 september 2019 06:00

Konstmuseet i Norr öppnar dörrarna till den andra utställningen på det nya länskonstmuseet med vernissage under torsdagen.

– Grundtanken med utställningen är att leka lite med estetiska värderingar, vad som är vackert. Det är ett traditionellt krav nästan på att all konst ska vara vacker och samtidskonst är ju inte alltid vacker. Så vi spelar och leker med det, vad som är vackert och vad som är fult, säger Selma Green.

Ett mål har varit att göra utställningen annorlunda än den första utställningen i Länskonstmuseet, Transitions.

– Eftersom vi är ett nytt museum så vill vi arbeta med våra lokaler så att vi får ut det bästa av dem.

LÄS MER: Tankeväckande om vackert och fult

Utställningen har en bred målgrupp och riktar sig till alla slags besökare.

– Det är en ganska lätt utställning, alla har estetiska värderingar och skönhetsideal, alla har åsikter om vad som är vackert. Så det är lätt att komma in och börja tycka till och kanske utmana sina tankar från tidigare.

– Det finns inget rätt svar, det är inte alls vår tanke. Det räcker att man har förmågan att se och värdera själv och det ligger också i fokus med utställningen, man säger ju att man får inte bråka om smaksaker, men nu ger vi ett forum för det.

De tidigare problemen med lokalerna har åtgärdats under sommaren.

– Vi är jättelyckliga över att ombyggnationerna är gjorda enligt tidtabell. säger Selma Green.

Utställningen pågår från och med 5 september till 29 mars nästa år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!