Partiprofiler pressar S: "Rödgrön koalition vore bra"

Flera S-profiler bekymras av att partiet säger nej till ett rödgrönt majoritetssamarbete i Luleå. "Det är inte tydligt vad S står för", säger Gustav Uusihannu.

11 oktober 2018 14:06

Gustav Uusihannu, som var krysskung 2014 men inte kandiderade i årets val, har tidigare sagt att han upplever att väljarna fått allt svårare att se skillnad mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Han vill att S ska ta ut en "tydligare riktning" och anser att en koalition med Vänsterpartiet och Miljöpartiet vore ett sätt att göra just det.

Men nu verkar samarbetet inte bli av. I stället avser S att styra Luleå med hjälp av hoppande majoriteter.

– Skulle kunna bli otydligt. Är siktet högerut eller finns det någon annan inriktning? Det kan egentligen bli vad som helst.

Läs mer: "S vet inte vad de vill"

Läs mer: Nya beskedet: S styr själva

En ledning som tar stöd av både högern och vänstern skulle enligt Uusihannu kunna stärka bilden av att det inte finns någon riktig opposition. Det tror han i sin tur kan vara skadligt för demokratin och kommunens utveckling.

– En opposition ska vara som en vakthund och syna varje förslag majoriteten lägger. Finns ingen opposition kommer det missgynna Luleåborna. Jag tror att väljarna har känt det när M följer med till Austin och går hand i hand med S i stora frågor, säger Gustav Uusihannu.

Kaj Hedstig, ledamot i valberedningen och ordförande i Yttervikens S-förening, skulle gärna se ett stabilt majoritetsstyre och anser att V och MP är naturliga samarbetspartners.

– En rödgrön koalition tror jag vore bra om man kan få ihop det, säger Hedstig.

S har under den senaste mandatperioden stått långt från både V och MP, inte minst i tillväxtpolitiken. Hedstig tror att det ändå vore möjligt att komma överens.

– I och med att sossarna haft egen majoritet har man kunnat vara lite tuffare. Ska man ha en koalition måste man tona ned sig och samarbeta på ett annat sätt. Det måste man göra för Luleås bästa.

Han upplever att det inom partiet finns ett stöd för att föra en mer vänsterorienterad politik. Inte minst för att tydliggöra de ideologiska konflikterna med M.

– M är vår huvudmotståndare när det gäller om vi ska sälja ut vissa saker som vi sköter i kommunal regi. Då tycker M att det är bättre att sälja ut. Det är man lite rädd för, kan jag tänka mig.

Hedstig konstaterar att S och M stått nära varandra i tillväxtfrågorna, men anser inte att samarbetet mellan partierna ska fördjupas.

– Jag tycker inte att man ska gå ihop i en koalition med M. Då tror jag att många socialdemokrater, både väljare och medlemmar, skulle hoppa av partiet, säger Kaj Hedstig.

Tidigare kommunalrådet Kjell Mickelsson konstaterar att det osäkra valresultatet skapat ett "knepigt läge för alla". Han tycker att S i egenskap av klart största parti ska fortsätta styra kommunen oavsett i vilken form det sker.

– Går det inte att komma överens får man väl köra hoppande majoritet. S ska inte devalvera bort sitt eget valresultat bra för att man inte hittar en bra överenskommelse, säger Mickelsson.

Han delar inte uppfattningen att partiet behöver göra en vänstergir.

– Svammel. Valmanskåren har gått åt höger över hela landet och det rejält. Så det luktar brunt till och med, i riksvalet.

Vi har varit i kontakt med ytterligare S-föreningar, som inte vill ge några kommentarer. Fler föreningar håller möte under veckan där de tar ställning i samarbetsfrågan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson