MP:s gruppledare: "S måste ha sin läkningsprocess"

Dubbla budskap från Socialdemokraterna är inte oväntat med tanke på hur mycket partiet tappade i valet. Det menar Jan Nyberg (MP).

"De vet inte vad de vill", säger han.

11 oktober 2018 11:19

Budskapet på onsdagsförmiddagen från arbetarekommunens ordförande Anders Öberg löd att Socialdemokraterna för samtal med både Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att säkra majoritetsbesluten inför kommande mandatperioden. "En konstruktiv diskussion", sade Anders Öberg till Norrbottens Medias reporter.

Rödgrön koalition i Luleå. S-toppar förlorar poster

Men några timmar senare skickades ett pressmeddelande ut från Socialdemokraternas kansli i Luleå, där budskapet kan tolkas som närmast det motsatta. Där konstaterades det att det rödgröna blocket med S, V och MP tillsammans har tappat sju mandat och att Luleåbornas röster snarare väger åt höger än åt vänster. Socialdemokraterna ska inte, enligt vad som framkommer i pressmeddelandet, skriva fast sig i överenskommelser om hur Luleå ska ledas politiskt.

– En märklig situation, tycker Jan Nyberg om vändningen.

Nya beskedet– S styr själva

Men förvånad är han egentligen inte.

– Socialdemokraterna har nog en läkningsprocess att gå igenom först, jag tror inte att de vet vad de vill. Det som har skett är naturligtvis omskakade och behöver tid på sig. Det är ett hårt slag att gå från egen majoritet i fullmäktige till 37 procent av rösterna.

Jan Nyberg menar att det för närvarande råder total oklarhet i hur Luleå ska styras framöver.

– Vi kan bara vänta och se vad som händer.

Ni sitter lugnt i båten?

– Ja, vi är ju inte i någon styrkeposition, det kan jag inte påstå.

Vidare påpekar Jan Nyberg att den politiska kartan har ritats om och med den situation som råder i kommuner, landsting/regioner och även på riksdagsplanet är det inte konstigt att det har blivit svårare att få ihop ett politiskt styre. Han vill inte svara på om han är besviken på Socialdemokraterna efter onsdagens vändning.

– Vi har samma attityd som vi har haft hela tiden, vi samtalar med dem som är intresserade av att samtala med oss så får vi se vad som händer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Kask