Rantakyrö: LKAB grusade gruvköp

LKAB var nära att skaka hand med en ny svensk ägare av Pajalagruvan som var beroende av att köpa deras malm för gruvans framtid. Men LKAB drog sig ur. Läget är nu mörkare än någonsin. Allt enligt Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (S) som vädjar att staten ska ta över driften.

Pajala  northland  Harry Rantakyrö

Pajala northland Harry Rantakyrö

Foto: Kurt Engström

PAJALA2015-07-01 15:22

Harry Rantakyrö påstår sig veta säkert hur det har gått till. Hur han vet det, vill han inte gå in på. Men han säger att han har flera källor inom gruvnäringen som han inte vill gå in närmare på.

LÄS MER: Sundström till attack mot regeringen

– Efter 40 år i gruvbranschen så har jag fått flera trovärdiga kontakter. Både bland arbetsgivare och inom facket, säger han.

Enligt honom har det går till så här:

Ett svenskt konsortium var intresserade av att köpa gruvan. Men för att köpet skulle bli lönsamt så behövde de få köpa råmalm av LKAB. Malmen skulle transporteras från Svappavaara till anrikningsverket i Kaunisvaara där den skulle förädlas och sedan säljas. Anledningen till det är att den malmen behövdes för att köpet av gruvan skulle bli lönsamt i starten. Det nuvarande dagbrottet i Kaunisvaara skulle inte vara tillräckligt lönsamt för att få köpet att gå runt ekonomiskt. Malmen från LKAB skulle försörja de nya gruvägarna ekonomiskt under tiden som de jobbade för att få igång den andra gruvan, Sahavaara. Det är där som de stora pengarna alltid har funnits. Northland Resources jobbade hårt för att få igång den andra så kallade produktionslinjen i Sahavaara, eftersom malmhalten är betydligt högre där.

LKAB gick först med på förslaget och ville sälja råmalm efter världsmarknadspriset på järnmalm. Men nyligen har de ändrat sig, påstår Rantakyrö. Istället ville de sälja malmen till ett fast pris, vilket gör att konsortiet, som består av penningsstarka svenska intressenter, inte längre vill köpa gruvan.

– LKAB borde kunna sälja malmen efter världsmarknadspriset. Varför ska Pajala betala mer än Kineserna? Det går inte att göra gruvan lönsam om man bara bryter malmen i Tapuli med dagens priser, säger Harry Rantakyrö.

LÄS MER: LKAB:s styrelseordförande: Vi kan inte rädda Northland

Nu vädjar han att staten tar över gruvan med tanke på de miljardinvesteringar som har gjorts på vägar, kraftledningar och flygplatsen bland annat.

– Vilken minister vill kasta bort pengarna i sjön. Att bara överge allt känns så ofattbart. Man har gått in och räddat privata banker, men det här duger inte, säger han.

LÄS MER: Mikael Damberg: Jag ställde krav på LKAB - det räckte inte

Pajalas vice kommunalråd, Britta Tervaniemi (V), tycker Pajala har goda skäl att ställa krav.

– Man borde räkna alla samhällsekonomiska vinster som vi har gett till Sverige i alla tider. Vi har närt landet med malmen, skogen, vattenkraften och inte minst med människor. Vad kostar det inte att föda upp och utbilda människor som sen flyttar iväg med sin kompetens söderut? Och så flyttar några hem som pensionärer som vi måste ta hand om, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!