Mikael Damberg: Jag ställde krav på LKAB – det räckte inte

Harry Rantakyrö, Pajalas kommunalråd, ställer regeringen ytterst ansvarig för Northlandgruvans öde – eftersom statligt ägda LKAB drog sig ur den sista (?) räddningsaktionen.
– Jag har ställt krav på LKAB. Tyvärr kom styrelsen inte fram till någon lösning, säger Mikael Damberg, socialdemokratisk näringsminister, till NSD.

Foto: Marcus Ericsson/TT

LULEÅ2015-07-01 14:06

Vid dagens presskonferens i Kaunisvaara framkom att intensiva förhandlingar har pågått in i det sista bakom kulisserna. Enligt kommunalråd Harry Rantakyrö har ett svenskt konsortium försökt att rädda Pajalagruvan genom att få tillstånd en uppgörelse med LKAB om att den statliga gruvjätten ska sälja malm till Northland – för anrikning i Kaunisvaara.

Men förhandlingarna bröt samman på grund av oenigheter gällande det fasta malmpriset.

– Senast för två veckor sedan tog LKAB detta på styrelsemöte och de varit med på det. Tills nu. Nu vill LKAB sätta ett fast pris på malmen. Konsortiet ser ett problem med det, sa Harry Rantakyrö under presskonferensen.

Nu vill Harry Rantakyrö ställa regeringen och staten, som äger LKAB, som ytterst ansvariga för att räddningsaktionen för Northlandgruvan gick om intet.

Han menar att Mikael Damberg, ansvarig socialdemokratisk näringsminister, hade kunnat "peka med hela handen", så att en uppgörelsen skulle komma tillstånd.

Men näringsministern motsätter sig detta.

– Så går det inte till. Riksdagen har bestämt att LKAB är ett affärsdrivande bolag. Inom den ramen agerar bolaget. Vi har också tillsatt en styrelse som ska bedriva verksamheten. Min roll som ägare är att vara väldigt tydlig gentemot bolaget, se till att de vänder på alla stenar. Tyvärr kom styrelsen fram till att det inte går att komma längre, säger minister Mikael Damberg till NSD på onsdagen.

Även förre näringsminister Anders Sundström (S) ger Mikael Damberg hård kritik i en krönika i tisdagens Dagens industri, där regeringen anklagades för att vara ”passiv” gällande Northland.

– Jag förstår Anders Sundströms frustration eftersom han har jobbat länge och hårt med att få till en positiv lösning för Pajalagruvan. Jag kan bara konstatera att jag har ägnat väldigt mycket tid åt detta. Ett av mina första resor som näringsminister gick till Pajala när jag besökte den tomma, ödsliga gruvan. Jag har velat hitta lösningar, även varit tydlig gentemot LKAB att de ska vrida och vända på alla stenar. Tyvärr lyckades man inte komma fram till en lösning.

Anders Sundström menar att LKAB:s styrelse ”inte visat intresse för att finna lösningar” och att ägaren – staten – "aldrig har sökt kontakt med den industrigrupp som har jobbat för att hitta en lösning”. 

– Det är bolaget som förhandlar med olika konsortier eller andra bolag som man vill agera med, säger Mikael Damberg.

Vilken har din roll egentligen varit då?

– Min roll har varit att ställa krav på LKAB som bolag att vända på alla stenar, se om det finns affärsmöjligheter som är bra för alla parter – givet det uppdrag som LKAB har från riksdagen att bedriva affärsmässig verksamhet.

Har du varit i kontakt med Sten Jakobsson, LKAB:s ordförande?

– Otaliga gånger, mer än så. Och jag har varit tydlig med ägarens vilja att styrelsen måste pröva om det finns vägar framåt.

Mikael Damberg medger att ödesdagen nu närmar sig för Northlands konkursbo.

– Harry Rantakyrö har rätt i att tiden börjar rinna ut och att pengarna börjar ta slut. Men jag vill inte kommentera hur mycket pengar som finns kvar i konkursboet. Allt blir mycket mer problematiskt i ett läge där världsmarknadspriserna är så låga på järnmalm.

Harry Rantakyrö sätter ändå sitt hopp till att priserna stiger just nu.

– Det är klart att de har gått upp något men de är fortfarande på en historiskt låg nivå. Det är inte bara Northland som är drabbade av det, utan även LKAB.

Som närininsminister har du alltså gjort allt som står i din makt?

– Det är exakt det budskapet som har varit mitt från ägarsidan.

Har du framfört det till Rantakyrö?

– Jag har sagt det vid tidigare tillfällen, så sent som i går (läs: tisdag). Men det är klart att han inte är nöjd med det. Detta är en enormt jobbig tid för Pajala och alla människor där. De känner en frustration om det inte går att få tag i privata investerare som kan lösa detta.

Ser du några andra lösningar, utöver det svenska konsortiet som nu har misslyckats i förhandlingarna med LKAB?

– Jag har ingen sån kunskap utan jag har bara varit involverad i att ställa krav på LKAB.

Om konkursboet nu styckas upp och gruvprojektet går om intet – hur ska Pajala och Tornedalen överleva då?

– Det blir en jobbig tid. Pajalaborna är luttrade men har hela tiden hoppats på att gruvan ska kunna startas upp igen. Ett hårt slag mot Pajala som kommun. När det gäller Tornedalen som helhet, innebär detta också en massa örlorade jobb.

Vad har regeringen för krispaket att erbjuda?

– Vi har tillsatt en statssekreterargrupp som tittar på det. En sådan beredskap har vi ständigt. Men vi har inte velat ta ut något nederlag i förväg.

Kommer du att besöka Pajala inom kort?

– Nej. Men jag hade kontakt med Harry för någon dag sedan och fortsätter med det även vad gäller andra utvecklingsfrågor i regionen.

Är du på plats i Tornedalen senare i sommar eller i höst?

– Det vet jag inte. Det är inte bestämt, säger Mikael Damberg, socialdemokratisk näringsminister, dirtekt från Almedalen.

Fotnot: NSD söker kommentarer från LKAB:s styrelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!