En skylt med texten ”Konsthall” sticker upp ur snön och pekar mot en öppen plats ett stenkast från Torneälven i byn Risudden/Vitsaniemi, utanför Övertorneå. Utöver det är det inte mycket som just nu berättar att det är på platsen som tanken är att Konsthall Tornedalen ska bli verklighet. Totalt har bygglovet förlängts tre gånger.
– Det kommer vara en skylt ett tag till, så är det ju, men man får komma ihåg att den där skylten står som en representant för en konsthall som är i tillblivelse, säger Theodor Ringborg, ordförande i stiftelsen Konsthall Tornedalen.
Vi backar bandet en aning och tar en titt i Norr medias arkiv.
2011 var första gången vi skrev om planerna på konsthallen i gränslandet.
”En internationell konsthall för 40 miljoner kronor i en avfolkningsby. Och den ska locka konstnärer från hela världen och publik från hela världen.
En galen dröm?
– Vi ska bli ett tio gånger bättre besöksmål än ishotellet i Jukkasjärvi, säger Gunhild Stensmyr”, går det att läsa i artikeln.
Vidare står också: ”År 2013 ska spaden i jorden och året efter ska byggnaden stå klar”.
Det är kulturentreprenören Gunhild Stensmyr som är initiativtagare till konsthall Tornedalen. Det är också hon som uttalat sig i tidigare artiklar.
Vi hoppar fram tre år i tiden. Året är 2014 och vi läser att Konsthall Tornedalen beviljats 850 000 kronor av länsstyrelsen.
”Pengarna möjliggör fortsatt detaljplanearbete, konsultupphandling och arkitektbyrån kan starta ritningsjobbet. Arbetet med att finansiera bygget pågår fortlöpande och ser hoppfullt ut enligt föreningens ordförande Gunhild Stensmyr.”
Enligt artikeln är målet att sätta spaden i jorden 2015.
2016 gör vi ett nytt besök i Risudden.
”Fortfarande fattas pengar, men läget har börjat se ordentligt ljust ut. Investeringskostnaderna är täckta till minst hälften och Övertorneå kommun har lovat att stå för all infrastruktur". När bygget ska påbörjats är inte bestämt. Gunhild Stensmyr har fått frågan flera gånger, står det.
”Men hon vet inte. Ingen vet.
– Kanske vi börjar bygga 2018? Nästa år är inte realistiskt, vi kan inte börja bygga nästa år. Men 2018 och öppning kanske 2019 eller 2020”.
I november 2018 har fortfarande inget spadtag tagits på platsen. Då är planen att sätta spaden i jorden till våren och slå upp dörrarna 2021.
2021 gör vi ett nytt besök. Då ska det mesta vara klart och bara den sista finansiella biten lösas.
”På frågan om när invigningen sker säger hon (Gunhild Stensmyr, reds. anm.) först med ett skratt att det är hemligt.
– Men vi säger att vi inviger 2022–2023, slår hon sedan fast med eftertryck.”
Vi återvänder till nutid.
Det har gått ett år sedan den vår senaste artikel om konsthallen. När vi kontaktar Gunhild Stensmyr för en uppdatering säger hon att Theodor Ringborg är ordförande i stiftelsen Konsthall Tornedalen. Hon skickar våra kontaktuppgifter till honom och några dagar senare ringer han upp. Han berättar att det hänt en hel del sedan april förra året, utöver att han klivit in på ordförandeplatsen.
– Vi har kommit mycket längre i finansieringen, vi har kommit mycket längre i planerna. Vi har haft bra dialoger med alla möjliga och det känns nära förverkligande.
Exakt hur nära förverkligande det är vill han inte gå in på.
– Det är klart jag skulle vilja kunna basunera ut att ”nu är det igång, nu är huset byggt”, men det är det inte. Det kommer ta sin tid.
Han menar att arbete görs även om det inte finns några grävskopor på platsen.
– Vi kommer ett steg närmare varje dag skulle jag säga och har då kunnat öppna upp väldigt intressanta dialoger med väldigt mycket människor nu, säger han och fortsätter:
– Nu har vi kommit så långt att vi ser fram emot att ta emot företagssponsorer. I och med det når vi det slutgiltiga målet.
Har ni någon tidsplan eller hur ser det ut?
– Vi har en tidsplan men ingen som jag kan säga.
Theodor Ringborg tror att man tidigare kanske sagt lite mycket.
– Man har aldrig lovat att det ska stå något hus där men man har haft en målsättning som man gått ut med. Jag tänker att nu gör vi klokt i att inte säga något förrän det är klart och då understryka att det vi håller på med nu är att bygga det allra bästa huset som kan byggas för den här regionen.
Han förstår samtidigt om folk börjar fundera kring om det verkligen kommer bli en konsthall på platsen.
– Det är klart, men jag vet inte hur mycket folk har sett andra hus byggas, andra konsthallar. Det har varit samma resa. Det är väldigt svårt att bygga konsthallar, särskilt på våra breddgrader.
– Man hade kunnat göra det jättelätt för sig och bygga ett hus, men vi siktar på något av otroligt hög kvalité.
I tidigare artiklar har vi berättat att prislappen väntas landa på mellan 35-58 miljoner kronor. Enligt region Norrbotten har Konsthall Tornedalen från dem beviljats stöd på totalt 2 450 000 kronor mellan åren 2011-2021. Övertorneå kommun har 2018 beslutat att stå för infrastrukturkostnader som bland annat vatten, avlopp och elanslutning.
Vad slutsumman för bygget av konsthallen i dagsläget ser ut att landa på vill inte Theodor Ringborg sia om.
– Jag tänker inte sätta någon prislapp på det, men vad det kostar beror ju på hur man räknar.
Kommer det bli en konsthall?
– Det kommer bli en konsthall. Det kommer absolut bli en konsthall.