Företagaren om omtalade verket: "Aldrig varit meningen"

Verket som konstnären Carolina Falkholt målat på en byggnad i Övertorneå har väckt reaktioner, om det får vara kvar återstår att se. ”Jag utesluter inga åtgärder egentligen”, säger Karl-Gustav Niska, vd för Skandinavisk Ecotech, som anlitade konstnären.

Karl-Gustav Niska, vd för Skandinavisk Ecotech, visste inte hur konstverket skulle se ut innan det var klart. Bilden är ett montage.

Karl-Gustav Niska, vd för Skandinavisk Ecotech, visste inte hur konstverket skulle se ut innan det var klart. Bilden är ett montage.

Foto: Nellie Andersson/privat

Övertorneå2022-08-10 19:45

Under en vecka, i mitten av juli, gick en graffitifestival av stapeln i Övertorneå. Företaget Skandinavisk Ecotech bjöd in konstnären Carolina Falkholt att måla en vägg på deras byggnad. Motivet blev bland annat ordet ”vittu”, som på meänkieli och finska betyder fitta. Det är något som väckt reaktioner hos en del Övertorneåbor.

– Egentligen hade vi inte förväntat oss någon kritik men å andra sidan så visste inte vi hur hennes konstverk skulle se ut, säger Karl-Gustav Niska.

Niska berättar det hela grundar sig i att han länge funderat på att göra fabrikslokalen lite finare och roligare. 

– Då tänkte jag mig att man skulle kunna använda fabrikslokalens väggar som en publik graffitiutställning, säger han.

En kväll i vintras tittade han på frågeprogrammet ”På spåret” där ”Carolina Falkholt” var ett av svaren. Han googlade fram vem hon var och anlitade sedan henne för att måla väggen. 

– Styrparametern var att det inte ska vara något oanständigt, säger han.

Vi har tidigare berättat att Carolina Falkholt tar lätt på kritiken från en del Övertorneåbor, att konstverket skulle vara opassande. 

– Konst kan alltid läsas på olika sätt, det är alltid någon som ogillar den. Sedan tycker jag att många saker i samhället är opassande, som öppen rasism och debatten om aborträtten. Jag håller verkligen inte med om att kön och könsidentitet är opassande ämnen, sade hon då.

Karl-Gustav Niska berättar att han själv inte tar ställning varken för eller emot verket.

– Jag tänker inte göra bokslut över det här konstverket än, säger Niska och berättar att han läst en recension om verket som en konstvetare skrivit. Han menar att recensionen sätter målningen i ett annat ljus.

– Hennes grundbudskap är ju väldigt feministiskt och vill att det feminina tar mer plats i relation till patriarkatet. Hennes grundvärdering är väldigt jämställd.

Så du kommer inte gå dit och måla över det? 

– Jag utesluter egentligen ingenting, men just i och med att grundbudskapet är positivt tänker jag att det kanske vinner över den provokativa delen när det får sjunka in lite.

– Men jag utesluter inga åtgärder egentligen, för som jag säger har det aldrig varit meningen att det ska bli något negativt och att folk ska bli förbannade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!