Tidigare i veckan presenterade regeringen och Sverigedemokraterna det nya vindkraftstödet som har till syfte att få fler kommuner att bygga och godkänna nya vindkraftverk.
I Kalix kommun är en tillståndsansökan inskickad för att anlägga en vindkraftpark med 70–120 vindsnurror till havs i närheten av Malören. Det nya stödet från regeringen omfattar i nuläget endast landbaserad vindkraft och här menar Susanne Andersson (S) kommunalråd i Kalix att det finns förbättringspotential.
– Det här är ett steg i rätt riktning, jag tycker det är bra att man stöttar både kommuner och närboende. Men jag vill gärna också se att man fortsätter med den havsbaserade vindkraften, att man också väver in den i det här, säger Andersson.
Vindkraftsstödet ska utformas så att kommunerna får stöd motsvarande intäkterna från fastighetsskatten på vindkraft. Under 2025 vill regeringen ge 340 miljoner kronor i stöd till kommunerna. 2026 höjs den siffran till 370 miljoner och året efter till 400 miljoner.
Tomas Mörtberg (C) kommunalråd i Övertorneå kommun är kritisk:
– Regeringen ska nu ge ett stöd till kommuner som accepterar vindkraft. Men ett stöd är jävligt lätt att ta bort, det klingar illa i mina öron, säger Mörtberg.
Bolaget Njordr planerar för att bygga cirka 90 vindkraftverk på tre olika platser i Övertorneå kommun med byggstart 2028. Tomas Mörtberg utvecklar sitt resonemang:
– Ponera att vi nu tar ett beslut att bifalla Njordrs önskan om att uppföra 90 vindsnurror. Det kanske tar tre-fyra år innan det är uppe. När man då har fastställt taxeringsvärdet då kanske regeringen har tagit ett beslut att det inte fanns några pengar till ett fortsatt stöd. Då har vi inte fått en krona och vi har tagit bort vårat veto att det är helt okej att bygga vindsnurror.
En lösning är istället enligt Mörtberg att använda sig av en fastighetsskatt.
– Ska det bli några vindsnurror i Övertorneå, så vill vi att det istället ska vara en fastighetsskatt. Spela roll sedan om det produceras mycket eller lite el, men en fastighetsskatt ska ändå betalas, säger Mörtberg.