Nu: Tillståndsansökan för vindkraftparken inlämnad

Företaget Skyborn Sweden har lämnat in tillståndsansökan för att få bygga den havsbaserade vindkraftparken Polargrund Offshore utanför Kalix kust till regeringen och Mark- och miljödomstolen.

Susanne Andersson, Fredrik Hallander, Niclas Broman och Tommy Nilsson (regional rådgivare Polargrund).

Susanne Andersson, Fredrik Hallander, Niclas Broman och Tommy Nilsson (regional rådgivare Polargrund).

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-06-03 20:00

Vi har berättat om Skyborns planer på Sveriges nordligaste havsbaserade vindkraftpark med upp till 120 vindkraftverk på en yta av cirka 340 kvadratkilometer i territorialhavet i Kalix kommun samt i Sveriges ekonomiska zon, omkring 35 kilometer söder om Kalix.

undefined
Så här kan havsbaserad vindkraft se ut.

Niclas Broman, vd Skyborn, säger att parkens produktion väntas bli cirka tio terrawattimmar, eller 200 000 ton vätgas, per år.

Det uppges motsvara hela Norrbottens energianvändning i dag, eller drygt sju procent av Sveriges nuvarande elanvändning.

– Polargrund Offshore är ett nyckelprojekt för att kunna realisera näringslivets expansiva utvecklingsplaner i Norrbotten och möjliggöra Sveriges resa mot nettonollutsläpp. Vår förhoppning är nu att regeringen skyndsamt startar beredningen av ansökan, säger Niclas Broman.

Han säger att kommande årtionden väntas elanvändningen i Sverige minst dubbleras, och det är särskilt omställningen av den tunga energiintensiva industrin och nyetableringar i norr som driver elektrifieringen.

Fredrik Hallander, projektledare Skyborn, säger att tillståndsansökan, och kommande ansökningar, tar tid.

– Vi hoppas kunna börja bygga någon gång kring år 2030, säger Fredrik Hallander.

Susanne Andersson (S), kommunalråd, säger att Kalix kommun parallellt med att regeringen tar fram förslag om hur kommunerna med vindkraftparker ska ersättas – bygdemedel – förhandlar kommunen med Skyborn om saken.

undefined
Susanne Andersson och Niclas Broman.

– Det finns olika modeller för ersättningen och vi har inlett förhandlingarna men ingenting är klart, säger Susanne Andersson.

Mark- och miljödomstolen är prövningsmyndighet inom territorialhavet och regeringen är prövningsmyndighet inom ekonomisk zon.

Skyborn vände sig till Kalix kommun med önskemålet att Kalix kommun begär att regeringen hanterar hela ansökan. Motiveringen var att de ser att två separata prövningsmyndigheter som hanterar varsin del av tillståndsansökan för projektet, riskerar att komplicera och försena processen. Kalix kommun sade ja till att begära regeringsprövning, vilket också innebär att kommunen avsäger sig sitt veto.

Nu ligger tillståndsansökan ändå hos Mark- och miljödomstolen och hos regeringen, och förklaringen uppges vara att Mark- och miljödomstolen bereder sin del av ärendet men regeringen har hela beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!