Lärare om betygssättningen: "Göder hierarkier"

Gränsälvsgymnasiet har fått kritik av Skolinspektionen som anser att rektorn i låg utsträckning kan förklara vad som orsakar de långvariga avvikelserna i betygen. Nu kliver lärare fram som tidigare jobbat i Övertorneå. "På något sätt göder det hierarkier", säger en av dem.

Marianne Salometsä menar att problem måste lyftas för att det ska kunna bli bättre. "Jag säger inte att vi har en usel skola men det finns uppenbarligen något att bättra på", säger hon.

Marianne Salometsä menar att problem måste lyftas för att det ska kunna bli bättre. "Jag säger inte att vi har en usel skola men det finns uppenbarligen något att bättra på", säger hon.

Foto: Nellie Andersson

Övertorneå2023-03-23 06:00

Vi har berättat om Skolinspektionens granskning av Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå, en av inspektionen 30 utvalda skolor som statistiskt visat ihållande avvikelser i betygssättningen i förhållande till resultat på nationella prov mellan läsåren 2014/15 och 2018/19. Rektorn har bland annat sagt att det är en mindre enhet och de sätter in mycket stöd.

Nu har två lärare som tidigare jobbat i Övertorneå trätt fram med sin bild av situationen.

Marianne Salometsä är kommunpolitiker för Socialdemokraterna i Övertorneå och arbetar som lärare i Kalix. Under två och ett halvt år, mellan 2016-2018 jobbade hon på Gränsälvsgymnasiet. Hon menar att de flesta lärare på skolan är duktiga och gör sitt jobb bra, men att det finns vissa gamla strukturer kvar. 

– Det är en liten kommun och på något sätt göder det hierarkier, säger hon och tar ett exempel. 

– När man är obehörig lärare, som jag var, måste man sätta betyg med en behörig lärare. När jag motiverat att ”den här eleven tycker jag ska ha ett C i betyg på kursen” så fick jag kommentaren ”men Marianne, vet du inte vem morfar är?”. Det har hänt fler än en gång.

Hon tar ett exempel till.

 – Det kan vara ”vet du hur mycket skit vi får om du sätter det betyget?”, för det är någon som man ser upp till i kommunen som är släkt med eleven. 

Vad ska man göra åt det här, tycker du?

– Det skulle vara kul att göra något där man anonymiserar helt större prov att det inte går att känna igen vem det är eller låta någon annan rätta. 

Tror du det hade blivit ett annat resultat då? 

– Det tror jag.

Vi har även pratat med en annan lärare som för ett antal år sedan arbetat på en annan skola i Övertorneå. I dag jobbar hen i en annan kommun. Den här läraren vill vara anonym.

– Inför betygsättning tittade jag på elevernas tidigare betyg och blev mycket förvånad när det inte stämde med min övertygelse eller Skolverkets kriterier, säger hen.

– Jag fick både elever och vårdnadshavare att gå i taket när jag sänkte betygen under den tid jag arbetade där.

Vad gäller att betyg skulle sättas baserat på vem personen är släkt med är det någonting även denna lärare säger sig varit med om.

– Jag har hört exempel på många skolor jag jobbat, uttryck som ”det är ju son eller dotter till den och de och vi måste ju fixa det”.

Att släktskap skulle spela roll när det kommer till betygsättning är någonting som Katarina Lindberg, skolchef i Övertorneå, bestämt förnekar. 

– Det stämmer inte över huvud taget. Det får stå för dem men det är någonting vi absolut tar avstånd från, säger hon.

– På sådana grunder kan man inte sätta betyg och vi har ju legitimerade lärare på plats.

Vad tänker du om att vissa säger att det gått till så här? 

– Det är jättekonstigt att man menar att det gått till på det viset.

Enligt Katarina Lindberg ser skolledningen efter att ha analyserat betygsstatistiken för 2013/14 och framåt att avvikelser med högre betyg varit mer förekommande under de tidigare läsåren. 

– Förra läsåret var det endast en kurs som hade högre kursbetyg än betygen på de nationella proven, säger hon och menar att de ser en tydlig förändring i betygssättningen de senaste läsåren jämfört med tidigare. 

– Vi kommer givetvis att fortsätta följa och utveckla våra analyser och dokumentation kring betygsättningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!