Granskningen som Skolinspektionen gör riktas mot ett urval av gymnasieskolor som statistiskt visat ihållande avvikelser i betygssättningen i förhållande till resultat på nationella prov mellan läsåren 2014/15 och 2018/19. Det är 30 skolor som granskats, Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå är en av dem som får kritik.
”Skolinspektionen bedömer att rektorn i låg utsträckning ser till att relevanta och väl förankrade insatser genomförs för att minska omotiverade avvikelser i betygen”, står det bland annat i beslutet.
Skolinspektionen har också gjort bedömningen att rektorn i låg utsträckning kan förklara vad som påverkar och orsakar de långvariga avvikelserna i betygen.
Men Martin Östling som är rektor vid Gränsälvsgymnasiet har en teori kring varför elevernas kursbetyg kan vara högre än betygen på de nationella proven.
– Vi är en mindre enhet och vi sätter in väldigt mycket stöd, säger han.
– I många kurser och just de här som granskats är de ofta tre vuxna i klassrummet vilket gör att eleverna verkligen blir sedda och kan verkligen få mycket hjälp.
Rektorn menar att de kan fånga upp elever som behöver stöd.
– Det kan hända att du gjort ett nationellt prov med ett visst resultat men sedan är det flera månader till kursen är slut och betyget sätts, då kan de ju ha höjt sig.
Enligt skolinspektionen behöver utvecklingsarbete inledas på skolan. Det handlar bland annat om att rektorn behöver identifiera och införa relevanta insatser utifrån en fördjupad analys av avvikelser i betygssättningen.
Martin Östling säger att skolan tar till sig av kritiken och har inlett ett utvecklingsarbete.
– Vi har börjat med att lärarna sambedömer mer med varandra, vi jämför oss också med riket och likvärdiga skolor, säger han och fortsätter:
– Vi analyserar skillnaden mellan provresultat och kursbetyg för att se vad det kan bero på.
Skolinspektionen har inte gjort någon bedömning kring huruvida skolan i slutänden satt ett rättvist betyg eller inte, utan bara att det finns skillnader mellan kursbetyg och resultat på nationella prov. Enligt rektorn ska eleverna vid Gränsälvsgymnasiet inte behöva vara oroliga för att ha fått ett felaktigt betyg.
– Det behöver de absolut inte vara. På vår skola har vi en väldigt hög andel legitimerade lärare.