I måndags berättade vi alltså om 58-åriga Annika Mattsson i byn västra Rödupp, 1,6 mil utanför Överkalix. På sin promenad med hunden trampade hon rakt ner i ett av vägens många, snötäckta potthål, bröt foten och i fallet även sin ena arm. Liggande på vägen kunde hon sedan inte larma efter hjälp, då byn saknar fungerande mobilnät. ”Jag skrek rätt ut av smärta, men visste att jag måste ta mig hem”, sa Annika.
Nu visar det sig att även 48-åriga grannen Bosse Larsson varit med om en olycka på samma väg, några kilometer söderut under en motorcykeltur ett och ett halvt år tidigare. Enligt honom var det just på grund av vägens dåliga skick:
– Jag fattade knappt vad som hände. Jag körde lugnt i 70-80 då motorcykeln plötsligt började vobbla. Först försökte jag knipa om tanken med benen, men när det inte längre gick kraschade jag. Som tur var där i alla fall mobiltäckning, så att jag kunde ringa efter hjälp.
Dubbel tur var att Bosse klarade sig undan med bara två skrapsår: ett i glipan mellan handsken och jackärmen, och ett på benet där skinnbyxan revs upp. Och detta trots att han kanade tiotals meter efter vägen.
– Därför tänkte jag inte på att kontakta någon om vägen just då.
När han flera månader senare läste om ett liknande fall i en mc-tidning bestämde han sig dock för att larma Trafikverket. Foton på ett flertal skador på vägen hade han, liksom från olycksplatsen:
– Från färdriktningen såg vägen rätt bra ut där. Men när jag efteråt tittade från andra hållet syntes det hur bulig och dålig den verkligen var.
Senare fick Bosse ett svar från Trafikverket om att ärendet tagits upp:
– Men sedan har inget mer hänt.
I Norr Media beklagade Trafikverkets Fredrik Olofsson, enhetschef vägunderhåll Norrbotten, i måndags om folk gör sig illa. Men han sa också att den aktuella vägen inte tillhör länets högtrafikerade, därmed ”inte finns med på radarn för någon större åtgärd” och att det är ”en ekonomisk fråga”.
Nu reagerar länets landshövding Lotta Finstorp:
– Det jag läste i artikeln om kvinnan som trampat ner i ett potthål och inte kunnat larma är ju förskräckligt.
Enligt henne har väghållaren, i det här fallet Trafikverket, ett stort ansvar.
– Självklart är det här något de måste ta tag i. När det sedan gäller de vita fläckarna i länets mobilnät trycker jag hela tiden på ansvarig myndighet och de olika operatörerna för en ändring. Det är snart 2023 och det finns inte täckning i Norrbotten. Jag är beredd att stå på barrikaderna.
Vad tänker du idag om konkurrensutsättningen av statliga Trafikverket, samt av delvis statsägda Telia (som också omnämns i måndagens artiklar)?
– Jag tror att när det är icke kommersiellt gångbara områden bör vi se över om det ska bli en statlig angelägenhet. Som jag förstod det har Överkalix kommun i det här fallet satt upp master, och ändå vill ingen operatör ta ansvar för mobiltäckningen, säger Lotta Finstorp.
Tidigare i höst konstaterade Riksförbundet M, tidigare Motormännen, i en rapport att Norrbotten har Sveriges sämsta vägar. Post- och telestyrelsens slår i sin mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021 fast att landets sämsta yttäckning för mobiltelefoni finns i länet – med 84, 4 procents täckning, jämfört med 92,2 procent i landet som helhet.