– Det handlar inte som många tror om att kunna se vad som har hänt på facebook utan om liv och död.
Läs mer: Utan trygghetslarm i två veckor
I våras meddelade Telia att kopparnätet läggs ned i en mängd byar i Luleå, Piteå, Haparanda och Överkalix den 31 maj 2017. Därmed blir många abonnenter av med både fast telefoni och bredband via ADSL. De kommer att hänvisas till mobiltelefoni samt fast mobiltelefoni och mobilt bredband via 4G, såvida de inte bor så till att de kan ansluta sig till fibernätet. Och det är de med enbart mobil teknik som riskerar att få mest problem, enligt Göran Larsson:
– Redan nu märker ju många av att det är ”trångt” på mobilnätet genom att samtalen bryts eller att nätet går ”trögt”. Så hur ska det bli när ännu fler plötsligt ska samsas om utrymmet?
Extra sårbart menar han att läget är utanför städerna där mobilmasterna ofta är så glest placerade att den mobila tekniken bara kan kommunicera med en enda mast istället för att vid behov automatiskt flyttas över till andra master.
– I Överkalix gäller det i stort sett hela kommunen, säger Göran Larsson och tillägger att följderna märktes vid stormen tidigare i sommar:
– En mobilmast klarar bara att hålla funktionen elva timmar utan ström. Så i byar där det blev längre strömavbrott var folk utan mobil i flera dagar.
Nu oroar han sig för följderna när fler berörs. Som företag på landsbygden – och gamla och sjuka med larm kopplade till mobilnätet:
– Redan nu har vi problem med att larmen inte fungerar överallt. Så sent som för någon vecka sedan satt jag i samtal med en av de ansvariga vid hemtjänsten. Vad händer om någon blir liggande och inte kan larma för att tekniken inte fungerar.
Göran Larsson är kritisk till Telias varseltid kring teknikbytet, att kommunen inte har fått klartecken från Telias underbolag Skannova att nyttja telebolagets befintliga fibernät eller överta den gamla ADSL-tekniken. Han ifrågasätter också varför inte Post- och telestyrelsen eller IT Norrbotten reagerar och påpekar att kommunerna har varit med att bekosta den ADSL-teknik som nu rivs bort. När det gäller länets politiker tror han att många inte har förstått allvaret.
– Jag är lokalpolitiker själv, så det är väl att sticka ut hakan. Men sanningen är att läget kan bli allvarligt och att det hastar. Det handlar inte som många tror om att kunna se vad som har hänt på facebook utan om liv och död, säger Göran Larsson.