Om mindre än ett år läggs det fasta telekopparnätet ned på flera håll i länet. Det har lett till en oro. Inte minst i byarna vid Kalix älv, 1,5-4 mil norr om centrala Överkalix. Där har många inte haft fungerande mobiltelefoni på tio år – trots Telias löften. Fast här finns även de som tar det hela med ro.
– Jag förstår mig inte på den nya tekniken. Men man hoppas ju att den ska fungera, säger 90-årige Östen Nilsson i den lilla byn Röduppsholmen, på östra sidan om älven.
Faktum är att han redan har växlat om från fast till mobil telefoni liksom ett tiotal av grannarna. Detta sedan en telekabel i Kalixälven slets av under islossningen den 3:e maj.
– Först sa de att de skulle laga felet. Men sedan förstod man ju att det inte skulle bli så. Så då köpte jag en ny mobiltelefon, berättar Östen Nilsson.
Innan dess var han utan fungerande telefoni och trygghetslarm i två veckor. Vilket kunde ha slutat illa. Östen som är pigg i tankarna men har svårt att röra sig och både har hjärt- och synfel föll nämligen.
– Men som tur var hamnade jag så att jag kunde ta mig upp själv.
Nu tycker han att det mesta fungerar bra – och han vet varför:
– Just här är det bra mobiltäckning. Värst är i stället att många bekanta har fått nya nummer som inte står i telefonkatalogen. Så nu kan jag inte ringa till dem.
Tre kilometer söderut, i byn Stråkan, bor lantbrukande grannen Gunnar Liljebäck. Han och hans familj har också tappat sin fasta telefon, men är skeptiska till Telias ersättningslösningar inomhus: fast mobiltelefoni och mobilt bredband via 4G som de har haft sedan mitten på maj.
– Samtal till det fasta numret kommer överhuvudtaget inte fram och internetuppkopplingen bryts. Ska man till exempel betala räkningar via internetbanken kastas man ut, säger Gunnar Liljebäck.
Det ställer bland annat till det i företagandet. Samtidigt kan lösningen finnas bara femtio meter från familjens hus.
– Telias fibernät går där, antagligen mot Pajala. Jag var där och tittade när de satte ner det. Så nu har jag frågat om vi i byarna på den östra sidan kan få koppla in oss på det mot betalning. Men enligt Telias kundtjänst är det inte ett alternativ. Det känns tröstlöst eftersom vi är för få för att kunna bekosta en ny fiberdragning, säger Gunnar Liljebäck som även har vädjat om hjälp från Post- och Telestyrelsen, PTS, och IT Norrbotten via mejl – men utan resultat.
Två kilometer norrut bor makarna Anita och Bo Nilsson i Östra Rödupp. De har liksom ett flertal grannar inom en milslång sträcka aldrig haft en fungerande mobiltelefoni – förutom under två-tre månader för tio år sedan.
– Mobilen fungerar bara i tvättstugan och vid garaget. Så ska man kunna svara eller ringa måste man gå dit, säger Anita Nilsson.
I oktober 2006 undertecknade i stort sett alla bybor en skrivelse till Telia där de krävde bättre mobiltelefoni – vilket Telia lovade.
– Masten vreds så vi fick bättre täckning. Men då fick visst någon annan det sämre och klagade. Så då vreds masten tillbaka. Men man orkar inte bråka, säger Anita Nilsson som frågar sig hur det ska bli när även den fasta telefonen försvinner.
Ytterligare 2,5 mil norrut, i laxfiskeparadiset Jockfall, grubblar familjen Landin på hur deras sportfiskeanläggning kommer att påverkas av teknikskiftet. Varje år vallfärdar tusentals turister hit.
– Alla kortbetalningar går via nätet. Det är 70 procent av alla betalningar. Hittills har allt fungerat bra. Men man undrar ju hur det ska bli, säger Ann-Sofie Landin.
Hon har därför tagit kontakt med Telia:
– De säger att systemet ska fungera. Men de kan ju inte lämna hundra procents garanti.
Nästa del: Överkalix kommun och Telia om problemen med telefonin.