"Vi glöms bort i skolsnurren"

Varför är vi indragna i skolnedläggningarna? Hotet mot Laxens förskola i Örarna får föräldrarna att rasa.

Foto: Kurt Engström

ÖRARNA2015-10-02 08:13

Kön av barn till förskolan i Örarna är lång. Ellen Wendler och Linda Rantatalo menar att befolkningen i området där även Brändön och Furunäset ingår växer. Med barnfamiljer framför allt.

– Det blir fler och fler barnfamiljer som flyttar hit. Men folk kommer inte vilja flytta ut hit längre. Det man tittar på först när man flyttar är om det finns förskola eller annan barnomsorg, säger Ellen Wendler som nu har sonen Melvin, 2, på förskolan.

De befarar bland annat att det kan bli svårt för lanthandeln att överleva om barnfamiljerna avstår från att flytta ut. Eller i värsta fall flytta därifrån.

– Tidigare har det varit tal om att bygga ut förskolan istället, säger Linda Rantatalo som just nu har två barn på förskolan.

Enligt kommunens befolkningsprognos som de dragit ut kommer området öka med 50 barn i förskoleåldern fram till 2024.

– Det finns verkligen underlag för att behålla förskolan. Det är fullt plus att det är kö, säger Linda Rantatalo.

Men den stora frågan de ställer sig och som de riktat mot kommunen är varför Laxen överhuvudtaget nämns i kommunens förslag. De menar att skolans problematik med till exempel behörigheter inte går att föra över på förskolan.

– Varför är just Laxens förskola indragen i skolsnurren? Den kommer nu i skymundan och glöms bort eftersom det fokuseras på de stora skolorna som är aktuella, säger Ellen Wendler.

Enligt Carina Sammeli (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ska förskolan i Luleå ska hanteras i en separat utredning.

Läs: "Skolan måste effektiviseras"

– Vi har inte hört någonting om den utredningen, som skulle dragit igång redan i slutet av förra året. Enligt planen skulle det funnits ett beslut redan nu som skulle genomförts till nästa år, säger Linda

Liksom på många andra platser där nedläggningar kan bli aktuella agera nu de berörda. Ellen, Linda och andra föräldrar har hittills samlat in 250 namnunderskrifter för att bevara sin förskola.

– Det som har sagts tidigare är att en- och tvåavdelningsförskolor ska försvinna. Om inte särskilda skäl föreligger. Och det är bland annat om de ligger i glesbygd, säger Linda Rantatalo.

Det som nu väntar förskolebarnen i Örarna och Brändön är, om kommunens förslag blir verklighet, dagliga transporter till den blivande förskolan på Hällbacken. Men busstransporter är dåliga och Ellen Wendler menar att barnens förutsättningar kommer bli sämre än andra barns.

– Det handlar ju också om byagemenskapen för barnen, vikten att få gå tillsammans med kompisar som man ska gå i skola med i framtiden. Skolan för oss blir i Bensbyn, även om förskolan blir på Hällbacken. Så de kommer inte få gå förskola tillsammans med de som de ska gå i skola med längre fram, säger Linda Rantatalo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om