På regionfullmäktige den 14 februari firade den dåvarande oppositionen en framgång genom att gå igenom Jens Sundströms (L) förslag om att det ska finnas obs- eller lättvårdsplatser i alla kommuner. En stor satsning eftersom sådana platser i dagsläget endast finns i 6 av 14 kommuner.
Läs mer: Regionledningen röstades ned
Läs mer: Nya vårdplatser – en dyr affär
Drygt nio månader senare är beslutet inte verkställt. Tvärtom kom i förra veckan beskedet att obs-platserna i Arjeplog – som regionen köper av kommunen – försvinner vid årsskiftet efter att förhandlingarna om ett nytt avtal inte gått i land.
– Vi måste verkligen titta på det här. Anmärkningsvärt att man inte följer de beslut som faktiskt är fattade i fullmäktige, säger Kenneth Backgård.
Han tycker att det i slutändan är en demokratisk fråga och säger att han kommer att se över situationen tillsammans med sina blivande regionrådskollegor Linda Frohm (M) och Nils-Olov Lindfors (C).
– Följer man inte besluten måste man fundera över fullmäktiges roll. Det är trots allt den högsta beslutande instansen.
Brita Winsa, som var chef för närsjukvårdsdivisionen när beslutet fattades, sade i februari att hon inte såg något behov av fler platser. Dessutom trodde hon att det skulle bli svårt att hitta den personal som krävs, eftersom regionen redan lider av sjuksköterskebrist i sina befintliga verksamheter.
Winsa lovade ändå att verkställa beslutet.
– Finns politiskt beslut är det vårt uppdrag att genomföra det och det förhåller vi oss alltid till, sade hon den 15 februari.
Anna Alm Andersson, som tidigare i höst tog över chefstjänsten efter Winsa, har avböjt att låta sig intervjuas om obs-platserna. I ett mejl skriver hon att det inom kort ska inledas en konsekvensanalys av beslutet och behovet av fler obs-platser. Regionstyrelsen ska få en återkoppling i februari.
Apropå att platserna i Arjeplog stängs skriver hon att avtalet inte kunde förlängas och att patienterna kan få vård i Arvidsjaur. Situationen liknar den i Haparanda, där det ska finnas platser enligt det politiska beslutet, men där de försvunnit efter att regionen och kommunen inte kommit överens om att förlänga sitt avtal.
Kenneth Backgård tycker att obs-platser i fler kommuner är en viktig satsning och delar inte uppfattningen att det inte finns något behov.
– I Arjeplog har man en helt annan uppfattning, till exempel. Jag tycker att det är viktigt, men vi måste prata ihop oss om hur vi ska hantera det här.
Samtidigt säger han att han inte vill gå i polemik med tjänstemännen.
– Men de måste följa beslutet. Vi har en acceptans för att det kan ta lite tid, men ett beslut är ett beslut och det går inte att tumma på det.