Skulle opereras för tjocktarmscancer men skickades hem

På måndagen körde Hjördis Palo sin granne Torvald Hurula, från Korpilombolo till Sunderby sjukhus. På tisdagen skulle han opereras för spridd tjocktarmscancer. Redo att opereras, med kanyl och näringsdrycker, fick de beskedet att operationen blivit inställd. Anledningen är plats- och personalbrist. "Det här är katastrof, det är terror!" säger Hjördis Palo.

När Torvald låg redo för operation fick han veta att den ställts in.

När Torvald låg redo för operation fick han veta att den ställts in.

Foto: Montage: Bertil Ericson / TT/Privat

Norrbotten2022-06-15 19:00

Region Norrbotten meddelade under tisdagen att alla canceroperationer och all planerad operation ställs in. Hur länge operationerna ställs in har det kommit blandade bud om. Vårdförbundet hävdar att operationsstoppet kommer löpa under hela sommaren, något som tillbakavisas av Region Norrbotten. 

En som drabbats av de inställda operationerna är Torvald Hurula i Korpilombolo. Med spridd tjocktarmscancer hade han fått en operationstid, tisdagen den 14 juni. Han var den andra patienten som skulle opereras. 

– Jag följde med, vi körde 40 mil ner till Sunderby sjukhus där han inställde sig. Allt gjordes i ordning, han var förberedd för stomi och hade fått kanyl och näringsdrycker. Sedan får vi på tisdagen veta att operationen är inställd. Det är platsbrist och personalbrist och man får inte operera, berättar Hjördis Palo. 

Istället fick de sätta sig i bilen och köra 40 mil tillbaka, utan en ny tid för operation. 

– Vi grät båda två när vi åkte hem. Att göra såhär är ju som att säga att "du kanske dör, men det finns ingenting vi kan göra åt det". Han känner sig bara som en bricka i vårdlotteriet och i spelet, säger Hjördis. 

När de kom tillbaka hem kontaktade de den ansvarige läkaren. Även hen beklagade situationen som blivit och gav ett litet ljus till hopplösheten. 

– Läkaren skulle ordna en operation på Karolinska, men vi vet ännu inte när. Men läkaren sa att vi skulle ringa tillbaka om inte en ny tid för operation givits inom en vecka. 

Händelsen har gjort att Torvald Hurula nu känner sig väldigt stressad och Hjördis befarar att traumat skulle kunna sänka immunförsvaret ytterligare. 

– Efter det slaget i ansiktet som han fick kan hans immunförsvar bli ännu sämre och sätta ännu mer fart på sjukdomen på grund av all ångest. Att inte veta om han kommer leva eller dö, det är katastrof, det är ju terror, säger hon. 

Efter händelsen har Hjördis Palo skrivit ned sina upplevelser av vården och har som mål att skicka till både Region Norrbotten och till statsminister Magdalena Andersson. 

"Ingen tillit till varken sjukvården eller sjukvårdspolitiker", skriver Hjördis Palo i sin text. 

– Man saknar ord, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!