Krisen förvärras på akuten: "Till slut orkar man inte"

Vårdplatskrisen på Sunderby sjukhus är inte löst – långt därifrån. Patienter i livets slutskede plågas i korridorerna på akuten, medan förtvivlad vårdpersonal säger upp sig. "Till slut orkar man inte längre", säger undersköterskan Christina Berg, 32 år.

Nya personallarm inifrån akutmottagningen på Sunderby sjukhus. Sjuksköterskan Nadja Ståhl och undersköterskan Christina Berg har fått nog av alla tomma politikerlöften om att vårdplatsbristen ska lösas. "Vissa dagar känns det som att det är värre än någonsin. Uppåt 20 stycken kan köa hos oss för att de inte får en vårdplats", säger Nadja Ståhl.

Nya personallarm inifrån akutmottagningen på Sunderby sjukhus. Sjuksköterskan Nadja Ståhl och undersköterskan Christina Berg har fått nog av alla tomma politikerlöften om att vårdplatsbristen ska lösas. "Vissa dagar känns det som att det är värre än någonsin. Uppåt 20 stycken kan köa hos oss för att de inte får en vårdplats", säger Nadja Ståhl.

Foto: Privat

Norrbotten2022-10-31 16:39

De senaste året har personalkrisen och den skriande bristen på vårdplatser i Sunderbyn skapat återkommande svarta rubriker i medierna, inte minst med tanke på att Region Norrbotten riskeras att bötfällas av IVO motsvarande tio miljoner kronor

Men situationen har inte förbättras och nu larmas det återigen inifrån akutmottagningen. Sjuksköterskan Nadja Ståhl, 34 år, beskriver hur patienter kan bli liggandes i upp till två dygn i korridorerna för att vårdplatser saknas på framförallt de kirurgiska, medicinska och ortopediska avdelningarna.

– Vissa dagar känns det som att det är värre än någonsin. Det kan vara uppåt 20 stycken som köar hos oss för att de inte får en vårdplats, säger hon.

undefined
Nya personallarm inifrån akutmottagningen på Sunderby sjukhus. Sjuksköterskan Nadja Ståhl och undersköterskan Christina Berg har fått nog av alla tomma politikerlöften om att vårdplatsbristen ska lösas. "Vissa dagar känns det som att det är värre än någonsin. Uppåt 20 stycken kan köa hos oss för att de inte får en vårdplats", säger Nadja Ståhl.

I helgen inkom även flera palliativa patienter som enligt Nadja Ståhl inte fick den vård som de behöver.

– Man blir så oerhört förtvivlad, tänker på blickarna från döende patienter som inte ens får hjälp till toaletten. De är i livets slutskede och ska inte behöva mellanlanda hos oss men får ligga kvar i tomma slussalar, utan att anhöriga kan komma besök heller. Fruktansvärt ovärdigt. 

Nadja grät på vägen hem från jobbet, precis som kollegan Christina Berg som arbetar som undersköterska.

– Patienterna blir kvar alldeles för länge, ligger på hårda britsar och i små sängar. Inte etiskt hållbart vare sig för dem eller för oss i personalen. Vi hinner inte med, ser gamla och sköra fara illa, cancerpatienter som egentligen ska följa en palliativ plan. Fruktansvärt.

Stressen innebär att personalen också tvingas välja bort att göra medicinska bedömningar, vilket kan få fatala följder. 

– Massor med vårdskador dagligen. Patienter ligger med överfyllda blåsor och i avföring i flera timmar. Vi hinner inte ens med vitalparametrarna, som blodtryck, puls och tempen. Det kan ta ett dygn innan vi har tid och då kan patienten tillstånd ha försämrats jättemycket. Det är människoliv det handlar om, säger Nadja Ståhl. 

undefined
Stort missnöje hos hela kvällsgänget på akutmottagningen i Sunderbyn. Akuten har sedan tidigare drabbats av flera uppsägningar och nu går sjuksköterskor, läkare och undersköterskor samman för att protestera mot de orimliga arbetsvillkoren.

Många av deras kollegor är sjukskrivna och för att lösa obemannade pass ställer de upp för varandra.

– Vår schemaansvariga gör trots allt ett fantastiskt jobb och får pussla varenda dag. Jag har redan 200 övertidstimmar, klart man inte får tillräcklig återhämtning då, säger Nadja.

Den akuta situationen debatterades vid det senaste regionfullmäktige, när oppositionsråd Glenn Berggård (V) beskrev ett besök på akuten i Sunderbyn och intygade att det fortfarande var stora problem med patienter i korridorerna

– Ledsamt att Berggård prickade in en dag då det inte funkade. Vi har generellt en mycket bättre situation, svarade det avgående regionrådet Linda Frohm (M) då.

undefined
Oppositionsrådet Glenn Berggård (V) har själv bevittnat den ohållbara situationen på akutmottagningen och lyfte frågan under en debatt i regionfullmäktige.

Uttalandet får nu personalen på akutmottagningen att reagera starkt. 

– Bara man läser meningen får man hög puls. Jag undrar vad Frohm (M) baserar detta på? Visst finns det enstaka dagar när det fungerar men sjukhuset har stor brist på vårdplatser varenda dag, säger Nadja Ståhl.

– Jag ser ingen ljusning. De har varit så många tomma löften om att öppna fler vårdplatser. De flesta dagarna springer vi från morgon till kväll, medan det bara fylls på patienter, säger Christina Berg. 

Hon har jobbat som undersköterska på Sunderby sjukhus i cirka sex år, först på den kirurgiska akutvårdsavdelningen och de sista tre åren på akutmottagningen, men Christina Berg har nu tagit beslutet att säga upp sig.

– Jättetråkigt. Jag älskar mitt jobb egentligen. När det fungerar på akutmottagningen är det den roligaste arbetsplats som finns. Kollegorna är fantastiska och samarbetet funkar med läkarna också, så länge man inte har stressen och pressen på sig hela tiden.

– Men till slut orkar man inte längre. Det här går ut över privatlivet också. Man går hemma irriterad, trött och ledsen. En jättesorg att behöva sluta, säger Christina som i stället ska jobba med en administrativ tjänst inom den nya vårdgarantienheten. 

undefined
"Ledsamt att Glenn Berggård prickade in en dag då det inte funkade. Vi har generellt en mycket bättre situation", sa det avgående regionrådet Linda Frohm (M) apropå vänsterpartisten Glenn Berggårds beskrivning av vårdplatsbristen på Sunderby sjukhus. Uttalandet retar gallfeber på personalen på akutmottagningen.

Sjuksköterskan Nadja Ståhl uppger att ytterligare minst tio sjuk- och undersköterskor har sagt upp sig från akuten bara sedan i somras, samtidigt som även hon själv överväger att göra detsamma. 

–Jag börjar känna mig mer och mer grinig när jag åker till jobbet, och det är inte bra. 

De är medvetna om att bemanningskrisen i vården är ett nationellt problem men betonar hur viktigt det är att vårdyrket uppvärderas och bli mer attraktivt i Norrbotten.

– Vi måste få mer dräglig arbetsmiljö och bättre löner. Inte minst undersköterskorna måste få bättre status. Färre och färre söker till vård- och omsorgslinjen, säger Christina Berg.

Redan förra vintern startade Nadja Ståhl och kollegan Ida Söderlund Sjuksköterskeupproret med en lång kravlista på vad som behövs för att de ska stanna kvar i regionen. 

– Ett av de stora problemen är grundlönerna. Baka in skiftstillägget från pandemin, 2 500 kronor, i grundlönen. Pengarna finns ju, och jobbar man skift ska man ha högre lön. 

Men sköterskorna vill också se mer satsningar på utbildning och fortbildning. Nadja Ståhl, som själv studerar vidare till specialistsjuksköterska, hade önskat en betald utbildning men verksamhetscheferna sa nej. 

– Man får kalla handen trots att det råder jättestor brist på specialistsjuksköterskor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!