Elpriset i vinter: "Ser betydligt mer gynnsamt ut"

Novembers genomsnittliga elpriser har hittills varit betydligt lägre än ifjol. Trots att nivån tros öka i december, är risken liten att det blir en repris från förra vintern.

Magnus Tillqvist, chef för analys och krafthandel på Luleå Energi.

Magnus Tillqvist, chef för analys och krafthandel på Luleå Energi.

Foto: Thomas Lövgren

Norrbotten2023-11-12 05:00

Enligt Nord Pool, den nordiska elbörsen, har det genomsnittliga elpriset i november hittills stått på 42,98 öre per kWh i norra Sverige, jämfört med 122,07 öre per kWh samma månad ifjol.

Att elpriset varit betydligt lägre i år beror på flera faktorer, förklarar Magnus Tillqvist, chef för analys och krafthandel på Luleå Energi.

Dels är gaspriserna lägre i år, jämfört med förra hösten. Men det har också varit en mycket bättre hydrologisk situation i år.

– Det är tack vare att vi har haft så mycket nederbörd under sommaren och inledningen på hösten, som har tillfört både vattenmagasin och hydrologin i sin helhet. Där ligger vi bra till får jag säga. Vi får backa till 2020 för att se någonting liknade, både prismässigt och även hur mycket som finns lagrat i vattenmagasinen, säger Tillqvist.

Under hösten har Vattenfall tvingats släppa vatten förbi turbinerna i flera stationer efter Lule älv. Något som dels har berott på att höstens regn har fyllt magasinen, men även att elpriserna varit så låga att Vattenfall går back på att producera för mycket el.

Lägre elpriser beror även på att de franska kärnkraftsverken åter är i produktion efter att de tvingats pausa förra året, på grund av planerade servicestopp, men också mer omfattande problem som krävt reparationer. Därav var Tyskland tvungna att producera el med hjälp av gas vilket bidrog till skyhöga elpriser även i Sverige.

I december förra året låg det genomsnittliga elpriset på 205,95 öre per kWh, men att elområde 1 (Norrbotten) ska uppleva dessa rekordhöga elpriser även denna vintern är inte troligt.

– Den bedömningen som är i nuläget är, att vi kommer nog inte se de stora pristopparna som vi hade förra vintern. Det ser betydligt mer gynnsamt ut nu. Enstaka perioder, dagar och timmar kommer vi nog se höga priser även den här vintern, men förhoppningsvis inte fullt lika höga som förra vintern.

Vad elpriset kommer ligga på i vinter är, enligt Tillqvist, svårt att förutspå. Men en fingervisning är att titta på terminspriserna, det vill säga de priser Luleå energi lägger för fasta kontrakt. Om du tecknar ett sexmånaders avtal från och med december ligger kostnaden på 73,70 öre per kWh.

– Det är egentligen en bedömning på vad spotpriserna i snitt kommer att vara under de kommande sex månaderna, säger Magnus Tillqvist.

Priserna som redovisas i artikeln är exklusive moms, påslag och elcertifikat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!