– I framförallt Lilla Lule älv har vi nu hög magasinfyllnad. Detta innebär att vi måste köra vatten från vårt stora säsongsmagasin Tjaktjajaure. Körning därifrån tillsammans med lokal tillrinning nedströms leder till att vi i framförallt Akkats, där vi nu har ett aggregat ur drift, tvingas spilla vatten. Den turbin som är i drift har inte kapacitet för allt det vatten som kommer, säger Per Larsson, chef för produktionsplanering i Norden vid Vattenfall.
Magasinet Tjaktjajaure, norr om Tjåmotis, tar bland annat emot vatten från Sitoälven och Rapadalen.
– Tjaktjajaure är inte helt fullt men mycket välfyllt, säger Per Larsson.
Vattenfall har haft ett aggregat tillfälligt avstängt vid Letsi kraftstation, och även spillt vatten där.
– Det aggregatet kom åter i drift under fredagen.
Däremot i Stora Lule älv finns större marginaler.
– Vi har gott om plats i Suorva och kör för närvarande väldigt lite i Stora Lule älv, säger Per Larsson.
En annan anledning till att Vattenfall spiller vatten är att bolaget levererar stödtjänster till Svenska kraftnät (SvK), möjligheter till upp- och nedreglering för att upprätthålla balansen i elsystemet.
– Om vi kör på för mycket kan vi inte leverera en uppreglering. Så vi spiller vatten för att ha ett utrymme, säger Per Larsson.
Ett tredje skäl är att elpriserna är så låga att Vattenfall går back på att producera för mycket el. Bolaget betalar avgifter för inmatning på nätet och till SvK dessutom en grundavgift för produktion. På fredagen låg spotpriset på el på 4,5-5 öre/kWh.
Därför spiller man även vatten i älvens nedre del, exempelvis Vittjärv och Boden, då det vattnet inte kan lagras.
– Dels skulle det vara ogynnsamt för systemet att tillföra mer kraft. De låga priserna är en tydlig signal på att det inte finns något behov av mer kraft i systemet. Förbrukningen täcks av annan produktion som antingen har en lägre rörlig kostnad eller inte kortvarigt har möjlighet att reglera ned. Och dels skulle det innebära en förlust för oss att producera, säger Per Larsson.
Vissa år med regniga höstar drabbas stugägare och fast boende efter Lule älv av översvämningar. Vattenfall ser i dag ingen överhängande risk att detta ska upprepas i år.
– Vi kan inte styra över vädret men vi har inga indikationer på det just nu. Och som sagt, vi har magasineringsmöjligheter i Suorva, säger Per Larsson.