S-toppen besöker inte Pajala: "Ingen större fara"

Fredrik Lundh Sammeli, distriktsordförande för S i Norrbotten, tar kuppmakarna i Pajala i örat.– Man behöver inte vara Einstein för att förstå att situationen inte förbättras nu, säger Lundh Sammeli som dock avstår från att besöka arbetarekommunen i en medlarroll.

S-krisen. "Det gäller att man pratar mer med varandra inom partiet – och mindre i media…", säger Fredrik Lundh Sammeli, distriktsordförande för Socialdemokraterna.

S-krisen. "Det gäller att man pratar mer med varandra inom partiet – och mindre i media…", säger Fredrik Lundh Sammeli, distriktsordförande för Socialdemokraterna.

Foto: Tommy Norin

Norrbotten2017-01-18 18:00

Förtroendekrisen för Socialdemokraterna i Pajala fördjupades efter måndagens fullmäktigebeslut, när S-gruppens majoritet vände medlemmarna ryggen och röstade för Jan Larsson som nytt kommunalråd.

Läs mer: Statsvetaren: "Två S-partier i Pajala"

Läs mer: "Demokratins kollaps i Pajala"

Läs mer: "S-kupp inför omröstningen"

Läs mer: "De skiter helt i medlemmarna"

Distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli suckar djupt över den uppkomna situationen i den hiskoriskt starka arbetarekommunen.

– Ingen hemlighet att Pajala är i ett jättetufft läge. Det skapar slitningar i både politiken och partiet. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att situationen inte förbättras nu.

Han är väl medveten om den infekterade skolstriden och pekar samtidigt på kommunens stora utmaningar överlag, med befolkningsminskning och åldrande befolkning.

– Just över 6 000 invånare uppdelade i 83 byar inom ett enormt stort område. Man kommer aldrig ifrån att det då är tufft att vara kommunpolitiker och tvingas prioritera.

Mot den bakgrunden är Fredrik Lundh-Sammeli försiktig med att kritisera arkitekerna bakom S-kuppen i fullmäktige.

– Partiet i Pajala äger sina processer. Aldrig en bra lösning att man kommer från ett annat håll, pekar med handen och säger ”Gör så här!”.

Ändå beklagar han att fullmäktigegruppen inte följde medlemmarnas vilja.

– Viktigt med ordning och reda i ett parti. Det rimliga är att partiet väljer sin kandidat som man sen driver vidare i de beslutande församlingarna. Men det tjänar inget till att ha diskussioner i media om det var rätt eller fel av fullmäktigegruppen, säger Lundh Sammeli.

Han har ingen avsikt att besöka Pajala i en medlarroll och kommer inte att delta i det planerade krismötet i helgen.

Läs mer: Partiet har krismöte

Fredirk Lundh Sammeli menar att partiet lokalt nu måste fortsätta diskutera sina interna – ändå vidöppna – demokratiska problem.

– Vilka beslut ska fullmäktigegruppen äga och vilka beslut äger partiets medlemmar? Var drar man gränsen?

Hur skadas partiet av förtroendekrisen?

– Varje gång som inte fullt fokus ligger på vår politik, då förlorar partiet på det. Men jag ser ingen större fara. Pajala är en arbetarkommun som är väl medveten om svårigheterna. Det har också varit en positiv tillströmning av medlemmar som vill staka ut framtiden.

Men många anslöt till partiet i protest mot fullmäktigegruppen och skolnedläggningarna?

– Nya medlemmar kan aldrig vara ett problem. Sen är det en utmaning hur man säkerställer parti- och beslutsstrukturen.

Enligt Fredrik Lundh Sammeli har det varit för mycket fokus i medierna på enskilda kuppmakare och på kommunalråden, såväl på avgående Harry Rantakyrö som de efterföljande kandidaterna.

– Laget och helheten har fått väljarnas förtroende, inte enskilda kommunalråd.

Statsvetaren Simon Matti utesluter inte att ett utbrytarparti kan bildas.

– S har varit en stark kraft i Pajala under lång tid, så blir det även framöver. Nu gäller det att man pratar mer med varandra inom partiet – och mindre i media…, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!