Användning av lustgas i berusningssyfte har under senare år blivit en allt vanligare företeelse bland barn och unga.
Enligt Giftinformationscentralen kan missbruk av lustgas under längre tid orsaka psykiska problem och kroniska nervskador.
Vi har tidigare rapporterat att konsumtion av lustgas i berusningssyfte inte varit lika utbrett i Norrbotten som i södra Sverige. Men nu ser polisen tecken på att ungdomar i Luleå och Boden kan ha börjat använda gasen som berusningsmedel.
– Vi ser nu att det börjar dyka upp även här, säger Magnus Carlborg, kommunpolis Luleå/Boden.
Han fortsätter:
– Vi har inte sett så mycket tendenser på det tidigare, och gör inte det jättemycket nu heller. Men vi vill hellre vara tidigt ute och förebygga, än att sen upptäcka att det är ett stort problem.
Sedan den 7 december pågår en nationell informationskampanj om riskerna med att berusa sig med lustgas.
I samband med jullovet har polisen i Luleå och Boden skickat ut information till vårdnadshavare via skolans informationskanaler, där de uppmanar dem att prata med sina ungdomar om farorna att använda lustgas för att bli berusad.
– Man träffas och risken för att prova på, oavsett om det är alkohol, droger eller lustgas, ökar under alla ledigheter och även nu vid jul.
Vad är polisens råd till vårdnadshavare?
– Precis som vi gjorde efter det tragiska dödsfallet med boffning, att medvetandegöra och prata med sina barn om farorna med det. För barnen exponeras för det här, det finns marknadsföring på deras sociala medier där de kan exponeras för de här produkterna. Man behöver prata med barnen om hur farligt det faktiskt är, säger Magnus Carlborg.
På Tunaskolan i Luleå har man inte märkt av att lustgas skulle förekomma bland ungdomarna. Samtidigt menar rektorn Marcus Hedström att skolan jobbar aktivt med åtgärder för att förhindra att rusningsmedel ska förekomma, speciellt efter boffningsincidenten som inträffade på Örnässkolan i våras.
– Vi har försökt jobba med frågorna och vi höjer alltid vaksamheten innan lov, och vi har låst vissa toalettsektioner där vi har svårt att övervaka, säger han.
I mars fick Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna i uppdrag att sprida information om risker vid berusning med lustgas. Senast den 1 mars 2024 ska myndigheterna också lämna en gemensam redovisning av uppdraget till Regeringskansliet.